Нивото на водата в язовир "Каховка" продължава да спада и в петък сутринта е било 11,74 м край Никопол.

Това съобщава украинския оператор "Укринхидроенерго".

През вчерашния ден нивото е спаднало с 1 метър, а от 6 юни, когато бе взривена стената, общото спадане е 4.7 метра.

По данни на компанията повече от половината от сградата на централата вече е под вода. Земната вложка между шлюза и станцията също вече е под вода и продължава да се руши", заявиха от компанията.

В четвъртък вечерта властите на Херсонска област съобщиха, че нивото на водата в язовира е спаднало под така наречената "мъртва точка" от 12,7 метра, когато става невъзможно да се черпи вода за населените места и за АЕЦ "Запорожие".

По-късно МААЕ уточни, че въпреки спадането на нивото на водата в язовир Каховка под нивото, което преди се счита за критично, Запорожската АЕЦ все още може да изпомпва вода от язовира за охладителните си системи.

Това ни дава "още малко време, преди да се наложи да преминем към други източници на захранване за охлаждането на горивните система", заяви в четвъртък ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси.

Той обясни, че дори и язовирът вече да не е цял, електроцентралата може да разчита на "голям водосборен басейн наблизо, както и на по-малки резервоари и кладенци на място", които могат да осигуряват вода за охлаждане. За времето, в което това да може да се случва, Гроси беше уклончив - "няколко месеца". Той обаче заяви, че ситуацията е "много опасна и потенциално опасна".

МААЕ се разтревожи за ситуацията около Запорожката АЕЦ

МААЕ се разтревожи за ситуацията около Запорожката АЕЦ

Около ядрената централа все още се чуват звуци от обстрел

Реакторите в окупираната Запорожка атомна електроцентрала вече са спрени. Въпреки това горивото в активните зони на реакторите и в басейните за съхранение трябва да се охлажда постоянно, за да се предотврати разтопяване и изхвърляне на радиоактивни вещества.

Следващата седмица Рафаел Гроси очаква да посети АЕЦ "Запорожие" за пореден път, след като през есента на 2022 г. МААЕ успя да установи мисия там, за да наблюдава работата на съоръженията, които вече бях под контрола на руската армия. Самата ядрена електроцентрала е най-голямата такава в Европа и беше окупирана от руската армия още в първите десет дни след началото на войната.

Зеленски: Наводненията заляха складове с гориво, химикали, торове и заразен с антракс добитък

Зеленски: Наводненията заляха складове с гориво, химикали, торове и заразен с антракс добитък

Украйна създава нарочна група от еколози