Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси анализира ситуацията с резервоара, от който се взема вода, която охлажда Запорожката атомна електроцентрала. Той е нагоре по течението на разрушената Каховска водноелектрическа централа , но има опасения, че охладителните системи ще пострадат поради падащите нива на водата, информира Руската служба на Би Би Си.

И двете страни се обвиняват взаимно във взривяване на централата, а в Херсонска област тече евакуация на  населението и от двата бряга на реката, които се контролират от двете воюващи страни. 

"Според настоящата ни оценка няма пряк риск за безопасността на централата", каза Гроси.

Според него служителите на МААЕ на мястото са били информирани, че повредата на язовир "Новая Каховка" в момента води до намаляване на дълбочината на резервоара с около 5 см/час. В 8 сутринта водата в резервоара е била на ниво около 16,4 м. Ако нивото падне под 12,7 м, изпомпването на вода от резервоара за АЕЦ ще стане невъзможно.

Но Гроси уточни, че има редица алтернативни източници на вода за атомната електроцентрала, като основният от тях е голямо охладително езеро до площадката, което по своя дизайн е по-високо от височината на резервоара. "Тъй като реакторите са били спрени в продължение на много месеци, се очаква това езеро да е достатъчно, за да осигури на вода за охлаждане в продължение на няколко месеца", каза Гроси.

Ръководителят на МААЕ добави, че вече е бил планирал следващата седмица да отиде в Запорожката АЕЦ, но сега това пътуване е станало изключително важно.

Украйна очаква Русия да инсценира инцидент в Запорожката АЕЦ, за да спре контраофанзивата

Украйна очаква Русия да инсценира инцидент в Запорожката АЕЦ, за да спре контраофанзивата

Украинското МО предупреждава, че Русия ще атакува централата и ще обяви изтичане на радиоактивни вещества