Директорът на агенцията за атомната енергия на ООН пристигна в Русия за разговори относно ядрената безопасност в Украйна, където най-голямата атомна електроцентрала в Европа е изложена на риск на фона на бушуващата война. Това предаде Асошиейтед прес.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси е пристигнал в град Сочи. Там той ще проведе среща с руският президент Владимир Путин.

Гроси посети електроцентрала Запорожка през февруари като част от усилията на МААЕ за предотвратяване на ядрена катастрофа на фона на продължаващите военни действия. Тогава той се срещна и с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Гроси смята, че е важно да се поддържа диалог с двете страни. По думите му ситуацията с централата, която е най-голямата в Европа, продължава да бъде много крехка.

Директорът на МААЕ отбеляза, че очаква да обсъди с руският президент технически въпроси, свързани с бъдещия експлоатационен статус на Запорожката АЕЦ.

МААЕ многократно е изразявала тревога относно централата в Запорожие на фона на опасения от потенциална ядрена катастрофа. Ядрената централа многократно попада в кръстосания огън, откакто Русия нахлу в Украйна.

Руските войски отново минирали АЕЦ Запорожие

Руските войски отново минирали АЕЦ Запорожие

МААЕ не е получила плановете за безопасност за 2024 година