Руското министерство на отбраната коментира масираната атака срещу Украйна, като потвърди не само самата атака, но и че сред целите е енергийна инфраструктура, информира Би Би Си.

"Днес беше нанесен масивен удар по енергийни съоръжения, военно-промишлен комплекс, железопътни възли, арсенали, местонахождение на украинските въоръжени сили и чуждестранни наемници", се казва в изявление на военното ведомство.

Украинските власти нарекоха комбинираната атака от повече от 150 ракети и дронове най-голямата атака срещу украинския енергиен сектор в последно време. Освен критични инфраструктурни обекти, включително водноелектрическата централа "Днепър", са повредени жилищни сгради. Известно е, че са загинали шестима цивилни - в Запорожие, Хмелницки и в Днепърската ВЕЦ.

Руските военни твърдят, че в резултат на удара е "дезорганизирано функционирането на промишлени предприятия, произвеждащи и ремонтиращи оръжие, военна техника и боеприпаси". Освен това се твърди, че е "унищожено" чуждестранно военно оборудване, доставено в Украйна от страните от НАТО.

От 16 до 22 март "в отговор на обстрел на руска територия", "опити за пробив и превземане на населени места", руските военни нанесоха и "49 удара на възмездие по цели в Украйна", цитира РИА Новости руското министерство на отбраната.

Припомняме, че на 20 март руският президент Владимир Путин коментира съобщенията за обстрел на Белгородска област от Украйна през последните дни,.

Путин каза, че руските власти възнамеряват да гарантират сигурността на граничните райони, но не уточни как точно възнамерява да направи това.

"Разбира се, можем да отговорим със същото. Можем да отговорим със същото. И срещу цивилната инфраструктура, и срещу всички други обекти от този род, които врагът атакува. Имаме собствени виждания по този въпрос и свои планове. Ще следваме това, което сме набелязали", каза Путин.

Отново жертва на украински обстрел по Белгород

Отново жертва на украински обстрел по Белгород

Има щети по три здравни заведения и жилищни сгради