За пореден път Запорожката АЕЦ бе подложена на обстрел, съобщава Ройтерс.

Контролираната от Русия централа е била обстрелвана тази нощ от украинските сили.

От ръководството на атомната централа посочват, че в района на оградата, където са разположени резервоари за дизелово гориво, е било пуснато взривно устройство.

За обстрела е уведомена и МААЕ.

Припомняме, че по-рано този месец директорът на МААЕ Рафаел Гроси се срещна с президента на Русия Владимир Путин, за да обсъдят безопасността на Запорожката АЕЦ. Преди това Гроси определи ситуацията там като "крехко равновесие". 

След като през есента на миналата година руските сили разминираха територията на централата, преди месец от МААЕ установиха, че мините за били върнати или са сложени отново

МААЕ настоява Русия да върне Запорожката АЕЦ под контрола на Украйна
Обновена

МААЕ настоява Русия да върне Запорожката АЕЦ под контрола на Украйна

За да се гарантира безопасната и надеждна работа на централата

При инвазията в Украйна през февруари 2022 г. Запорожката АЕЦ беше едно от първите съоръжения, които бяха цел на руската армияНай-голямата ядрена централа в Европа е изключена от украинската енергийна система, като всичките ѝ шест реактора са спрени. 

Гроси като директор на МААЕ многократно е призовавал за зона за сигурност около Запорожката АЕЦ.

МААЕ сформира след преговори с Русия екипи за постоянни инспекции, които се правят от миналата година регулярно вече. Особено критична беше ситуацията след взривяването на язовира Каховка, тъй като АЕЦ черпи воден резерв от там за охраждането си.