Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че "алиансът на авторитарните сили" все по-често си сътрудничи в блок срещу западните демокрации.

В интервю за BBC той заявява, че Русия, Иран, Китай и Северна Корея все повече обединяват усилията си, като си оказват практическа подкрепа, и този съюз става "все по-сплотен". "Китай подкрепя военната икономика на Русия, като доставя ключови продукти за отбранителната индустрия, а в замяна Москва залага бъдещето си на Пекин."

Русия доставя технологии на Иран и Северна Корея в замяна на боеприпаси и военно оборудване.

FT: Блинкън предупредил съюзниците, че Китай въоръжава Русия

FT: Блинкън предупредил съюзниците, че Китай въоръжава Русия

НАТО и ЕС търсят отговор на заплахата

Затова и Столтенберг смята, че НАТО трябва да работи с други държави извън географската си общност, като Япония и Южна Корея, за да "се противопостави на този съюз на авторитарни сили, който е станал по-силен".

Йенс Столтенберг също така изразява увереност, че до юли месец съюзниците от НАТО ще вземат решение за дългосрочно финансиране на Украйна, въпреки че някои страни изразяват съмнения в това. Според него дългосрочната подкрепа за Украйна е жизненоважна както сега, така и за възстановяването на страната след конфликта.

Усилията на шефа на НАТО в края на мандата му са съсредоточени към убеждаване на други страни от Алианса да предоставят повече пари за военна подкрепа на Украйна, докато тя трета година се бори срещу руската агресия.

"Дори да вярваме и да се надяваме, че войната ще приключи в близко бъдеще, ние трябва да подкрепяме Украйна в продължение на много години напред, укрепвайки нейната защита, за да възпира бъдеща агресия", каза той.

Надеждата е да създаде петгодишен фонд от 100 милиарда евро.

Столтенберг каза, че военната подкрепа е жизненоважна, за да бъдат изгонени руските войски от Украйна и да се принуди Путин да се откаже от своите окупационни цели.

Той обаче не изключва, че в крайна сметка Киев може и да трябва да направи отстъпки на Русия.

Столтенберг: Капитулацията на Украйна не е мир

Столтенберг: Капитулацията на Украйна не е мир

Той призова всички съюзници да продължат да оказват военна подкрепа на Киев

"Но решението какви компромиси да се направят зависи от Украйна, ние трябва да им дадем възможност да бъдат в позиция, в която действително да постигнат приемлив резултат на масата за преговори", заявява Столтенберг и обяснява, че "не призовава Украйна към отстъпки сега", а "истински мир ще бъде постижим, когато "Украйна победи".

Думите на Столтенберг са емблематични предвид факта, че президентът Володимир Зеленски винаги е бил категоричен, че никога няма да преговаря с Путин, въпреки призивите за това, включително и от папа Франциск.

Столтенберг отказа да отговори на въпроси дали е загрижен за евентуалното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом. Остава уверен, че САЩ ще продължат да бъдат важен съюзник на Украйна независимо кой е на власт в страната.

Говорейки за конфликта в Близкия изток, Столтенберг каза, че е "много важно" САЩ и другите страни от НАТО да изпратят ясно послание на Израел, че трябва да направи "значително повече", за да защити цивилните и хуманитарните работници.

Жил Кепел: „Глобалният юг“ е голяма идеологическа измама и геополитически бъг

Жил Кепел: „Глобалният юг“ е голяма идеологическа измама и геополитически бъг

7 октомври е кулминацията на смесването на мистичния и политически регистър и в двата лагера