Военната подкрепа на Северна Корея и Иран за Русия има сериозни последици за глобалната сигурност, които 32-членният съюз на НАТО не може да пренебрегне. Това заяви в сряда генералният секретар Йенс Столтенберг, цитиран от "Ройтерс".

Пхенян е прехвърлил балистични ракети и други оръжия на Русия, докато Иран също така е предоставил на Москва доставката на безпилотни самолети Shahed, често използвани за атакуване на украинска инфраструктура.

В замяна Русия е предоставила технологии и доставки, които помагат на техните собствени ракетни и ядрени способности.

Западните сили са все по-загрижени, че Техеран скоро също може да прехвърли балистични ракети на Русия.

"Приятелите на Русия в Азия са жизненоважни за продължаването на тази агресивна война", каза Столтенберг по време на срещата на министрите в Брюксел.

Китай също така "подкрепя военната икономика на Русия", каза той.

"Това има последици за регионалната и глобалната сигурност", каза Столтенберг и добави, че министрите ще обсъдят как да се справят с проблема.

НАТО търси схема за "устойчива на Тръмп" помощ за Украйна

НАТО търси схема за "устойчива на Тръмп" помощ за Украйна

Обмисля се предложение за петгодишен фонд в размер на 100 млрд. евро

Припомняме, че се провежда двудневна среща в Брюксел по повод 75-ата годишнина от основаването на НАТО и ще подготви срещата на върха на лидерите на Алианса през юли във Вашингтон.

Министрите на външните работи на НАТО ще обсъдят как да поставят военната подкрепа за Украйна на дългосрочна основа.

Обмисля се предложение за петгодишен фонд в размер на 100 милиарда евро и план, разглеждан като начин за " устойчива на Тръмп" помощ за Киев.

Предложенията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще дадат на Алианса по-пряка роля в координирането на доставките на оръжия, боеприпаси и оборудване за Украйна, докато се бори с инвазията на Русия, твърдят дипломати.

НАТО заяви, че Украйна не може да се присъедини, докато е във война с Русия, но че ще стане член в даден момент.

"Украйна ще стане член на НАТО. Въпросът е не дали, а кога", подчерта днес Столтенберг.

Дипломати предупредиха, че дискусиите по предложението са на ранен етап и не е ясно дали сумата от 100 милиарда евро ще бъде приета нито как ще бъде финансирана. Решенията на НАТО изискват консенсус между всички 32 членки на Алианса.

"Фонд в размер на 100 милиарда изглежда много оптимистично", отбеляза дипломат.

Русия: Историята на НАТО е пълна с агресивни приключения, донесли войни и разрушения

Русия: Историята на НАТО е пълна с агресивни приключения, донесли войни и разрушения

Годишнината от създаването на Алианса не била повод за празнуване

Русия заяви, че НАТО се е върнала към мисленето на Студената война, съобщава "Ройтерс". Днес в отношенията с Русия блокът се върна към настройките от Студената война", заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

По нейни думи НАТО няма място в "многополюсния свят", който Москва твърди, че се стреми да изгради, за да сложи край на господството на САЩ. Въпреки това Алиансът остава във фокуса на руското внимание.