НАТО разработва план за петгодишен пакет от военна помощ за Украйна на стойност до 100 милиарда долара, съобщава Financial Times (FT).

Предложението е направено от генералния секретар Йенс Столтенберг. Външните министри на НАТО ще го обсъдят в сряда, 3 април.

Ако планът бъде одобрен, Алиансът ще придобие контрол и върху оглавяваната от САЩ група за подкрепа на оръжията "Рамщайн". Това ще позволи на НАТО да управлява доставките на смъртоносни оръжия за Украйна за първи път след началото на войната. 

Киев иска от НАТО повече ПВО след руските атаки по енергийната инфраструктура

Киев иска от НАТО повече ПВО след руските атаки по енергийната инфраструктура

Украйна отправи призива си по време на извънредно заседание на Съвета НАТО-Украйна

Генералният секретар ще се оттегли от поста тази есен и се стреми да постигне споразумение преди срещата на върха на лидерите на НАТО във Вашингтон през юли.

"Това ще бъде пресичане на Рубикон. НАТО ще играе роля в координирането на смъртоносната помощ за Украйна. Виждам, че се появява консенсус и мисля, че ще бъде там, докато се качим на самолета за Вашингтон", е казал един от източниците на изданието.

FT отбелязва, че предложението за създаване на мисията идва, докато администрацията на Байдън се опитва да накара Конгреса да одобри двупартиен пакет от 60 милиарда долара военна подкрепа за Украйна. Лидерът на републиканците Доналд Тръмп, един от участниците в президентските избори, които ще се проведат през ноември, открито му се противопостави. Много съюзници виждат безизходицата като предвестник как ще се промени политиката на САЩ спрямо Киев, ако Тръмп победи.

Столтенберг: На украинците им свършва не куражът, а боеприпасите

Столтенберг: На украинците им свършва не куражът, а боеприпасите

Той определи като незаконни президентските избори в окупираните от Русия украински територии

Дипломати казват, че делът на САЩ от 100-те милиарда долара ще бъде значително по-малък от двупартийния пакет за помощ, чието одобрение беше отложено. В момента се водят дискусии относно структурата на финансиране на този фонд, като някои настояват за същото разпределение, използвано за финансиране на общия бюджет на НАТО. Според него САЩ ще трябва да осигурят малко над 16 милиарда долара.

"Външните министри ще обсъдят най-добрия начин за организиране на подкрепата на НАТО за Украйна, за да я направят по-силна, по-предсказуема и устойчива", каза говорител на НАТО, добавяйки, че се очаква дискусиите да продължат преди срещата на върха през юли.

Двамата дипломати предупредиха, че фондът ще се нуждае от подкрепата на всичките 32 членки на алианса. Вероятно предстоят месеци на преговори, които могат да доведат до премахване на части от предложението.

Очаква се известна съпротива от държави, които се противопоставят на предоставянето на оръжие на Украйна, като Унгария. Страните, които се страхуват, че това ще означава пряко участие на НАТО във войната, също могат да се изкажат против, тъй като руският диктатор Владимир Путин често се опитва да представи нахлуването в Украйна като конфронтация между Русия и Алианса.

Deutsche Welle: Унгария пак спъва въоръжаването на Украйна

Deutsche Welle: Унгария пак спъва въоръжаването на Украйна

Прогноза за неуспех на форум на ЕС

"Ние продължаваме да работим с нашите приятели в Европа и Канада, за да гарантираме, че подкрепата продължава да тече към Украйна. Това е фокусът в централата на НАТО. Не виждам някой да се отдръпва. Виждам страни, които дават всяка седмица нови  идеи. Очаквам това да бъде фокусът на министерската среща, която започва утре", каза посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит.