Киев призова западните си съюзници в Алианса да доставят повече оборудване за противовъздушна отбрана, след поредица от руски попадения по енергийната инфраструктура на страната, съобщи мисията на Украйна към НАТО, цитирана от "Ройтерс".

Украйна отправи призива си по време на извънредно заседание на Съвета НАТО-Украйна.

Миналия петък Русия извърши най-големия си въздушен удар по енергийната система на Украйна от нахлуването през февруари 2022 г., повреждайки енергийни блокове на голям язовир и причинявайки прекъсвания на тока за повече от един милион души в редица региони.

Мисията каза на платформата X, че украинският министър на отбраната Рустем Умеров е информирал партньорите си за последиците от атаките, призовавайки ги да осигурят повече оборудване за блокиране на входящи залпове.

Москва описа последните си атаки като "възмездие" в отговор на атаките на Киев срещу руски региони и увеличи използването на по-трудни за спиране балистични ракети.

По-рано тази седмица, Украинският енергиен министър Герман Герашченко каза, че щетите от руските атаки срещу енергийните съоръжения на страната миналата седмица, възлизат на милиарди.

По оценки на Световната банка общата сума за възстановяването на Украйна се оценява на 486 милиарда долара.

Киев затяга мерките за сигурност заради подновените руски атаки

Киев затяга мерките за сигурност заради подновените руски атаки

Руски агенти можело да се опитат да проникнат в града