Филипините ще продължат мисиите за снабдяване на войници, разположени в закотвен военен кораб край спорната втора томасова плитчина в Южнокитайско море и опитите на Китай да ги осуети ще бъдат посрещнати с отговор, каза в сряда висш служител по сигурността, цитиран от "Ройтерс".

Филипините остават ангажирани да запазят кораба "Сиера Мадре", който умишлено закотвиха през 1999 г., за да засилят претенциите си към спорните води.

"Нашият ангажимент да поддържаме (BRP Sierra Madre) винаги ще бъде там. Всеки опит на Китай да се намеси в мисиите за снабдяване ще бъде посрещнат от Филипините по начин, който защитава нашите войски, както извършващи снабдяване, така и тези, които се намират на място" Малая каза на морски форум.

Спорната плитчина в Южнокитайско море беше огнище на неотдавнашни морски сблъсъци между Манила и Пекин, включително използването на водни оръдия от страна на китайската брегова охрана, които раниха филипински войници.

Китай претендира за почти цялото Южнокитайско море, канал за над 3 трилиона долара годишна търговия с кораби. Неговите териториални претенции се припокриват с водите, претендирани от Филипините, Виетнам, Малайзия и Бруней.

През 2016 г. Постоянният арбитражен съд в Хага заяви, че претенциите на Китай нямат правно основание, решение, което Пекин отхвърли.

Филипините предприемат нови мерки за сигурност

Филипините предприемат нови мерки за сигурност

Конфронтациите с Китай в Южнокитайско море зачестяват