Премиерът на Соломоновите острови Менасе Согаваре се завърна в столицата Хониара след едноседмично официално посещение в Китай, съобщава "Ройтерс".

Той заяви, че Пекин ще предостави повече бюджетна подкрепа и определи критиките от страна на Австралия като "недобросъседски".

Съединените щати, Австралия, Нова Зеландия и опозиционната партия на Соломоновите острови призоваха Согаваре да публикува подробности за споразумението за полицейско сътрудничество, подписано в Пекин миналата седмица, на фона на опасения, че то ще отприщи по-нататъшно съревнование в региона.

Китай и Соломоновите острови подписват споразумение за полицейско сътрудничество

Китай и Соломоновите острови подписват споразумение за полицейско сътрудничество

Министър-председателят на Соломоновите острови в Пекин

На пресконференция в Хониара днес Согаваре заяви, че Австралия и САЩ не трябва да се боят от полицейската подкрепа на Китай за Соломоновите острови.

"Упреците към отношенията между Китай и Соломоновите острови са недобросъседски и показват липса на уважение", подчерта той.

Премиерът обяви и че Китай се е съгласил да предостави бюджетна подкрепа за Соломоновите острови.

В исторически план Австралия е била най-големият дарител на помощи и партньор в областта на сигурността на Соломоновите острови.

Миналата година Китай и Соломоновите острови сключиха пакт за сигурност, което разтревожи Съединените щати и съседни държави, сред които и  Австралия.

Соломоновите острови няма да приемат милитаризация на Тихия океан

Соломоновите острови няма да приемат милитаризация на Тихия океан

Въпреки че подробностите за пакта с Китай не бяха оповестени, премиерът Согаваре изключи създаването на военна база