Ще има регионални последствия от пакта за сигурност на Соломоновите острови с Китай. За това предупреди външният министър на Австралия Пени Вонг по време на посещение във Фиджи, съобщава "Ройтерс".

Изявлението й идва, след като китайският й колега заяви, че намесата в споразумението ще се провали.

Висшите дипломати на двете страни са на конкурентни посещения на тихоокеанските острови.

Вонг поясни, че е отпътувала до Фиджи дни, след като е встъпила в длъжност като министър, за да покаже приоритета, даден на Тихия океан от новото австралийско правителство.

Соломоновите острови няма да приемат милитаризация на Тихия океан

Соломоновите острови няма да приемат милитаризация на Тихия океан

Въпреки че подробностите за пакта с Китай не бяха оповестени, премиерът Согаваре изключи създаването на военна база

Австралия уважава факта, че тихоокеанските държави вземат свои собствени решения с кого да си партнират, но е загрижена за последствията от пакта за сигурност на Соломоновите острови, посочи тя.

Смятаме, че е важно сигурността на региона да се определя от региона, подчерта още Вонг.

"Светът се промени, има много повече стратегическа конкуренция, има много повече нарушения на международните норми - руската инвазия в Украйна е доказателство за това. Надяваме се да намерим пътя си през това с вас", добави тя.

Ден по-рано външният министър на Китай Уан И заяви в Хониара, че упреците и атаките срещу пакта за сигурност "ще стигнат до задънена улица и всяка намеса и саботаж са обречени на провал".

Соломоновите острови уверяват, че пактът с Китай няма да подкопае мира в региона

Соломоновите острови уверяват, че пактът с Китай няма да подкопае мира в региона

Страната сключила споразумението "с широко отворени очи"

Уан подчерта, че пактът за сигурност цели да подпомогне Соломоновите острови в подобряването на техните полицейски и правоприлагащи способности и да им гарантира по-добра защита на социалната сигурност, като същевременно защитава безопасността на китайските граждани и институции в страната.

Пекин не възнамерява да създава там военна база, увери той.

"Китай подкрепя тихоокеанските островни страни в укрепването на сътрудничеството в областта на сигурността и съвместната работа за справяне с предизвикателствата на регионалната сигурност, изтъкна министърът.

На среща във Фиджи следващата седмица Уан ще търси широко споразумение с 10 островни държави относно сигурността и търговията, което допълнително разтревожи Съединените щати и тихоокеанските им съюзници.

Соломоновите острови се обидиха на Австралия - нарекла ги свой "заден двор"

Соломоновите острови се обидиха на Австралия - нарекла ги свой "заден двор"

Канбера успокоява островната държава, че не я грози инвазия