Решението на Соломоновите острови да подпишат пакт за сигурност с Китай няма да подкопае мира и хармонията в региона. Това увери премиерът Манасе Согаваре пред парламента, съобщава "Ройтерс".

Той потвърди, че пактът е бил подписан от външните министри на двете страни ден, след като Китай обяви подписването на редовен брифинг в Пекин.

Този ход, който идва дни преди престигането на делегация от САЩ в Хониара, засили опасенията на Вашигтон и Канбера относно потенциала за китайско военно присъствие на по-малко от 2000 километра от Австралия.

В парламента Согаваре настоя да се зачитат суверенните интереси на страната.

Призовавам всички наши съседи, приятели и партньори да зачитат суверенните интереси на Соломоновите острови с гаранция, че решението няма да засегне или подкопае мира и хармонията в нашия регион, подчерта той.

Той поясни, че сътрудничеството в областта на сигурността с Китай не е насочено към никакви страни или външни съюзи, а "по-скоро към нашата собствена вътрешна сигурност".

Китай и Соломоновите острови подписаха пакт за сигурност

Китай и Соломоновите острови подписаха пакт за сигурност

Това съобщи говорителят на китайското външно министерство

Законодателите на Соломоновите острови призоваха Согаваре да разкрие публично условията на пакта за сигурност.

Соломоновите острови ще "укрепят" полицейския си капацитет, за да могат собствените им сили да се справят с инциденти като ноемврийските бунтове, при които сградите бяха запалени и бяха погубени животи, разясни премиерът.

"Уверявам народа на Соломоновите острови, че сключихме споразумение с Китай с широко отворени очи, ръководени от нашите национални интереси", подчерта той.

Отбранителен пакт между Соломоновите острови и Китай стресна Австралия

Отбранителен пакт между Соломоновите острови и Китай стресна Австралия

Пактът предизвика опасения сред съюзниците на САЩ Австралия и Нова Зеландия относно влиянието на Китай в Тихия океан

Споразумението за сигурност на Китай със Соломоновите остров предизвика опасения сред съюзниците на САЩ Австралия и Нова Зеландия относно влиянието на Китай в Тихия океан, в който те десетилетия държат силно влияние. В пакта се предвиждат мерки, които биха позволили на Пекин да разположи своя военна база на островите.

Преди дни Австралия обяви, че ще продължи да си сътрудничи със Соломоновите острови по въпросите на сигурността, дори ако тихоокеанската островна държава подпише пакта.

По-рано обаче Канбера призова министър-председателя на Соломоновите острови Манасе Согаваре да не подписва спорния пакт за сигурност с Китай.