На фона на регионална реакция Соломоновите острови заявиха, че няма да позволят китайска военна база в страната на тихоокеанските острови въпреки плановете си да подпише пакт за сигурност с Пекин, съобщава Агенция Ройтерс.

Ден след като официални лица от двете страни парафираха проект на споразумение за сигурност, офисът на министър-председателя на Соломоновите острови Манасе Согаваре заяви в петък, че споразумението не кани Китай да създаде военна база.

Правителството осъзнава последствията за сигурността от приемането на военна база и няма да бъде небрежно да позволи подобна инициатива да се проведе под негово наблюдение", се каза премиерът в свое изявление

Согаваре не оповести подробности за споразумението за сигурност с Китай, на фона на безпокойство, предизвикано от изтекла чернова, която позволи на корабите на китайските военноморски сили да се попълват на островите. Министрите все още не са го подписали.

Лидерът на Федеративните щати на Микронезия в четвъртък призова Соломоновите острови да не подписват пакта за сигурност, заявявайки, че има "сериозни опасения за сигурността" и се опасява, че Тихият океан може да се забърка във война между Китай и Съединените щати.

Австралия и Нова Зеландия реагираха остро на отбранителния договор между Китай и Соломоновите острови, като изразиха опасения за сигурността в региона.

Отбранителен пакт между Соломоновите острови и Китай стресна Австралия

Отбранителен пакт между Соломоновите острови и Китай стресна Австралия

Пактът предизвика опасения сред съюзниците на САЩ Австралия и Нова Зеландия относно влиянието на Китай в Тихия океан