Нова Зеландия е сериозно загрижена за възможната милитаризация на Тихия океан след решението на правителството на Соломоновите острови да създаде партньорство за сигурност с Китай, съобщава Агенция Ройтерс. Това заяви премиерът на страната Джасинда Ардърн.

Потвърждението в петък от правителството на Соломоновите острови, че то "диверсифицира" отношенията си за сигурност извън Австралия, предизвика тревога в Австралия, Нова Зеландия и Съединените щати.

Ние виждаме подобни действия като потенциална милитаризация на региона и също така виждаме много малко причини по отношение на сигурността на Тихия океан за такава необходимост и такова присъствие", каза Ардърн за Радио NZ, когато беше попитана дали би било приемливо Китай да разполага своите военни. плавателни съдове в тихоокеанската страна.

Ние определяме това като доста притеснително, добави Ардън.

Лидерът на опозицията на Соломоновите острови Матю Уейл каза в интервю за телевизия ABC, че е разочарован, че Австралия не е предприела действия, за да спре сделката с Китай, след като предупреди върховния комисар или посланик на Австралия миналата година.

Отбранителен пакт между Соломоновите острови и Китай стресна Австралия

Отбранителен пакт между Соломоновите острови и Китай стресна Австралия

Пактът предизвика опасения сред съюзниците на САЩ Австралия и Нова Зеландия относно влиянието на Китай в Тихия океан

Върховният комисар Лаклан Страхан отговори в понеделник, като написа в Туитър: "Австралия изрази своята загриженост пред (Соломон) относно предложеното споразумение за сътрудничество между Соломон и Китай редовно и с уважение". "Тихоокеанското семейство" е в най-добра позиция да предостави помощ за сигурност на Соломоновите острови, добави той.

Вашингтон също изрази загриженост относно формирането на военни отношения с Китай, като представители на САЩ цитират това през февруари като причина за повторно отваряне на американското посолство в столицата Хониара.

Премиерът на Австралия Скот Морисън каза пред репортери, че ще говори с колегите си в Папуа Нова Гвинея и Фиджи по въпроса в понеделник. Това е проблем за региона, но не е изненада, добави той.

Тихоокеанската островна държава с по-малко от милион души, на 2000 км североизточно от Австралия, премина дипломатическото признание към Пекин от Тайван през 2019 г., сигнализирайки за нарастващото влияние на Китай в Тихия океан.