Австралия ще продължи да си сътрудничи със Соломоновите острови по въпросите на сигурността, дори ако тихоокеанската островна държава подпише споразумението за сигурност с Китай, на което Австралия се противопоставя. Това заяви в неделя австралийският външен министър Мариз Пейн, цитиран от "Ройтерс".

Канбера е загрижена, че сделката за сигурност, подробности за която не са публикувани, може да доведе до китайско военно присъствие на по-малко от 2000 км от Австралия.

Пейн определи като "много важни" скорошните уверения, че няма да бъде създадена китайска военна база на Соломоновите острови, ако сделката с Китай продължи.

Австралия зове Соломоновите острови да се откажат от пакта с Китай

Австралия зове Соломоновите острови да се откажат от пакта с Китай

Австралийски министър се срещна лично с премиера на островната държава

Припомняме, че Австралия преди дни призова министър-председателя на Соломоновите острови Манасе Согаваре да не подписва спорния пакт за сигурност с Китай.

Пактът за сигурност на Китай със Соломоновите остров предизвика опасения сред съюзниците на САЩ Австралия и Нова Зеландия относно влиянието на Китай в Тихия океан, в който те десетилетия държат силно влияние.

В знак на нарастващата загриженост относно пакта, за който се очаква скоро да бъде подписан, правителството на Австралия изпрати тихоокеанския министър Зед Сеселя в столицата на Соломоновите острови Хониара, за да се срещне лично с премиера на островната държава.

След срещата Сеселя заяви, че е помолил Согаваре "с уважение да обмисли възможността да не подписва споразумението и да се консултира с тихоокеанското семейство в духа на регионална откритост и прозрачност, в съответствие с рамките за сигурност на нашия регион".

Китай няма да има военна база на Соломоновите острови

Китай няма да има военна база на Соломоновите острови

Согаваре не оповести подробности за споразумението за сигурност с Китай