Австралия призова министър-председателя на Соломоновите острови Манасе Согаваре да не подписва спорния пакт за сигурност с Китай, съобщава "Франс прес".

Пактът за сигурност на Китай със Соломоновите остров предизвика опасения сред съюзниците на САЩ Австралия и Нова Зеландия относно влиянието на Китай в Тихия океан, в който те десетилетия държат силно влияние. В пакта се предвиждат мерки, които биха позволили на Пекин да разположи своя военна база на островите.

В знак на нарастващата загриженост относно пакта, за който се очаква скоро да бъде подписан, правителството на Австралия изпрати тихоокеанския министър Зед Сеселя в столицата на Соломоновите острови Хониара, за да се срещне лично с премиера на островната държава.

След срещата Сеселя заяви, че е помолил Согаваре "с уважение да обмисли възможността да не подписва споразумението и да се консултира с тихоокеанското семейство в духа на регионална откритост и прозрачност, в съответствие с рамките за сигурност на нашия регион".

Отбранителен пакт между Соломоновите острови и Китай стресна Австралия

Отбранителен пакт между Соломоновите острови и Китай стресна Австралия

Пактът предизвика опасения сред съюзниците на САЩ Австралия и Нова Зеландия относно влиянието на Китай в Тихия океан

Приветстваме неотдавнашните изявления на премиера Согаваре, че Австралия остава избран партньор в сигурността на Соломоновите острови и неговия ангажимент Соломоновите острови никога да не бъдат използвани за военни бази или други военни обекти на чужди сили, посочи още той.

Посещението на Сеселя беше последното от поредицата дипломатически ходове спрямо към Соломоновите острови.

Вчера се проведе разговор между заместник-държавния секретар на САЩ Уенди Шърман и външния министър на Соломоновите острови Джеремия Манеле относно плановете за повторно отваряне на американското посолство в Хониара след 29 години.

Същия ден, по време на разговор с австралийския министър на външните работи, Шърман "изрази загрижеността си относно последните събития в Индо-Тихоокеанския регион", според нейния говорител.

Нова Зеландия се опасява от милитаризация в Тихия океан

Нова Зеландия се опасява от милитаризация в Тихия океан

Джасинда Ардърн определи отбранителния договор между Китай и Соломоновите острови като притеснителен