Австралия ще отговори спокойно на Соломоновите острови, след като те подписаха пакт за сигурност с Китай. Това заяви премиерът Скот Морисън, отхвърляйки яростния отговор на лидера на тихоокеанската държава относно критиките на Запада към сделката, съобщава "Ройтерс".

В пламенна реч пред парламента във вторник министър-председателят на Соломоновите острови Манасе Согаваре предупреди, че страната е заплашена от инвазия, но не назова нито една държава, нито даде доказателства за твърдението си.

Нищо от това не е вярно, категоричен бе Морисън.

От своя страна министърът на отбраната Питър Дътън отбеляза, че не вярва коментарите да са насочени към Австралия, която разполага с отбранителни сили и полицейски персонал на Соломоновите острови по искане на Согаваре.

Мога да разбера натиска, на който е подложен премиерът Манасе Согаваре в момента, но в Австралия, както той каза, той намира добър приятел, подчерта той и допълни, че Австралия не е била помолена да оттегли присъствието си.

Пактът за сигурност се превърна в основен изборен проблем за Морисън, който е изправен пред критики от опозиционната партия, че прави Австралия "по-малко безопасна" и е допуснал сериозен провал на дипломацията от неговото правителство.

Соломоновите острови няма да приемат милитаризация на Тихия океан

Соломоновите острови няма да приемат милитаризация на Тихия океан

Въпреки че подробностите за пакта с Китай не бяха оповестени, премиерът Согаваре изключи създаването на военна база

Западните съюзници се опасяват, че пактът може да позволи китайско военно присъствие в Тихия океан.

Въпреки че подробностите за пакта не бяха разкрити, Согаваре изключи възможността за разполагане на военна база на територията на страната и поясни, че сделката обхваща полицейска дейност за защита на китайски проекти, тъй като споразумението с традиционния партньор Австралия е "неадекватно".

Согаваре разкритикува Австралия, че нарича Тихия океан свой "заден двор", като отбеляза, че това е обиден термин в местната култура, където задните дворове се използват за отглеждане на пилета, прасета и събиране на боклук.

Запитан защо не е говорил директно със Согаваре след подписването на пакта, Морисън обясни, че следва внимателно съветите от австралийските разузнавателни агенции за сигурност.

Согаваре направи коментара си за инвазията по време на парламентарен дебат и в отговор на критиките към пакта за сигурност от опозиционните партии в страната му, провинциалните лидери и местните медии.

Външният министър на Соломоновите острови Йеремия Манеле пък увери, че пактът с Китай "не подкопава споразумението ни за сигурност с Австралия".

Отбранителен пакт между Соломоновите острови и Китай стресна Австралия

Отбранителен пакт между Соломоновите острови и Китай стресна Австралия

Пактът предизвика опасения сред съюзниците на САЩ Австралия и Нова Зеландия относно влиянието на Китай в Тихия океан