Соломоновите острови подписаха пакт за сигурност с Китай, тъй като подобна сделка с Австралия би била неадекватна, съобщава Агенция Ройтерс. Това заяви премиерът Манасе Согавара, добавяйки, че страната му знае цената на войната и няма да участва в каквато и да е милитаризация на Тихия океан.

Обръщайки се към парламента в петък, Согаваре направи първите си публични коментари след разговорите с индо-тихоокеанския координатор на Белия дом Кърт Кембъл, който посети Хойнару дни след обявяването на пакта за сигурност на Китай.

Опитите на Китай да разшири военното си влияние в Тихия океан предупредиха западните съюзници, а договорът за сигурност със Соломоновите острови раздвижи предизборната кампания в Австралия.

Въпреки че подробностите за пакта с Китай не бяха оповестени, Согаваре изключи създаването на военна база и каза, че той обхваща и вътрешната полиция.

Согаваре съобщи в петък, че е необходимо споразумение за сигурност с Китай, тъй като споразумението с традиционния партньор Австралия е "неадекватно".

Опозиционните партии критикуваха правителството, че пази в тайна условията на сделката с Пекин, а западните съюзници са загрижени, че то може да отвори вратата за китайско военно присъствие.

Австралия и Нова Зеландия предупредиха, че пактът може да наруши дългогодишното сътрудничество в областта на регионалната сигурност.

Нова Зеландия се опасява от милитаризация в Тихия океан

Нова Зеландия се опасява от милитаризация в Тихия океан

Джасинда Ардърн определи отбранителния договор между Китай и Соломоновите острови като притеснителен

Согаваре каза, че Кембъл и отделна японска делегация са го предупредили да не позволява на Китай да изгради военноморска база, тъй като това не е в интерес на региона. Согаваре, който преди това каза, че няма такива планове, каза, че е съгласен с делегациите.

"Не е нужно да ни напомняме за цената на войната", заяви той пред парламента.

Премиерът каза, че Соломоновите острови никога няма да приемат милитаризацията на Тихия океан след преживяното по време на Втората световна война и критикува Съединените щати, че не включват островите във финансирането за следвоенно възстановяване.

Според Согаваре, Кембъл се е съгласил да ускори отстраняването на невзривени боеприпаси от Втората световна война.

Повтаряйки коментарите на китайското външно министерство, Согаваре също разкритикува подписването от Австралия на отбранителния съюз AUKUS със САЩ и Обединеното кралство миналата година, без да се консултира с тихоокеанските островни държави.

"Договорът AUKUS ще види ядрени подводници във водите на Тихия океан. Научих за договора AUKUS от медиите. Човек би очаквал Соломоните, като член на тихоокеанското семейство... да бъдат консултирани.

Премиерът на Австралия Скот Морисън каза пред репортери в петък, че е говорил със Согаваре ден след съобщението на AUKUS и няма възражения.

Китай и Соломоновите острови подписаха пакт за сигурност

Китай и Соломоновите острови подписаха пакт за сигурност

Това съобщи говорителят на китайското външно министерство