Китай и Соломоновите острови подписаха в понеделник девет сделки, една от които е споразумение за полицейско сътрудничество, съобщава "Ройтерс".

Те са подписани след като министър-председателят на Соломоновите острови Манасе Согаваре се срещна с китайския премиер Ли Цян в Пекин, като част от надграждането на отношенията на двете страни до "всеобхватно стратегическо партньорство". Припомняме, че Соломоновите острови засилиха връзките си с Китай за сметка на тези с Тайван.

"Само за четири години отношенията между Китай и Соломоновите острови се развиха бързо и сега можем да кажем, че са много ползотворни", каза Ли по време на среща.

Согаваре пристига в Китай в неделя за първото си посещение, откакто двете страни сключиха пакт за сигурност миналата година, за тревога на Съединените щати и съседни държави, включително Австралия.

Китай търси повече военно и полицейско обучение с развиващите се страни

Китай търси повече военно и полицейско обучение с развиващите се страни

Сътрудничество с Китай в сигурността може да разшири авторитарния обхват на Пекин в стратегически важни региони

Двете страни също постигнаха споразумения в гражданската авиация, икономиката, технологиите, търговията и спорта, включително сделка за "Проект за техническа помощ в спорта", тъй като Хониара е домакин на Тихоокеанските игри през ноември.

Согаваре ще бъде в Китай до събота и ще открие официално посолството на страната си в Пекин.

Mинистър-председателят на Соломоновите острови благодари на Китай за ролята му в справянето с глобалните предизвикателства, включително мира и устойчивото развитие.

Согаваре се срещна и с китайския президент Си Дзинпин вчера и двамата се съгласиха да установят всеобхватно стратегическо партньорство, според китайската държавна телевизия.

"Китай и тихоокеанските островни страни са развиващи се страни и трябва да засилят взаимната си помощ в рамките на сътрудничеството Юг-Юг", каза президентът на срещата.

Соломоновите острови няма да приемат милитаризация на Тихия океан

Соломоновите острови няма да приемат милитаризация на Тихия океан

Въпреки че подробностите за пакта с Китай не бяха оповестени, премиерът Согаваре изключи създаването на военна база

Си обясни, че връзките между Китай и Соломоновите острови са дали "добър пример за солидарност и сътрудничество" между държави с различни размери и между развиващи се нации, като добави, че Китай подкрепя повече от своите фирми, инвестиращи в тихоокеанската страна. Той освен това обеща подкрепа за Стратегия до 2050 г. на държавите от тихоокеанския регион.

Китай ще продължи да оказва помощ на Соломоновите острови за подобряване на капацитета им за правоприлагане, се казва в съвместно изявление, публикувано от официалната китайска информационна агенция Синхуа.

Китай освен това призова в изявлението "съответните държави" да се справят "благоразумно" с въпроси като изхвърлянето на замърсена с ядрени води вода в морето и сътрудничеството по ядрени подводници, в слабо завоалиран удар срещу Япония и AUKUS, алиансът между Австралия, Съединените щати и Великобритания .

Говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ каза, че Вашингтон "уважава способността на нациите да вземат суверенни решения в най-добрия интерес на своите хора". Същевременно той настоява страните незабавно да публикуват подписаните сделки, за да повишат прозрачността и да информират дискусиите за въздействието на тези споразумения относно регионалната сигурност".

Служителят добави, че САЩ са се ангажирали със силни отношения с региона и укрепване на дългогодишните връзки с народа на Соломоновите острови.

Соломоновите острови забраниха достъпа на военни кораби на САЩ до пристанищата си

Соломоновите острови забраниха достъпа на военни кораби на САЩ до пристанищата си

Засилва се напрежението в региона

Австралия също настоя незабавно да публикуват подробности за полицейската сделка.

Говорител на австралийския външен министър Пени Уонг каза, че страната е запозната с доклади, в които се споменава план за прилагане на полицията, свързан със споразумение, подписано между Китай и Соломоновите острови през март 2022 г.

Миналия месец Согаваре призова за преразглеждане на договора за сигурност от 2017 г. с Австралия, която до преди това е предоставяла полицейска подкрепа на страната му.

Соломонови острови: Австралия изпраща мироопазващи сили срещу бунтове

Соломонови острови: Австралия изпраща мироопазващи сили срещу бунтове

Тълпи нахлуха в парламента заради локдаун и подпалиха правителствени сгради, частни сгради и бизнеси