Австралия изпраща мироопазващи войски на Соломоновите острови, тъй като бунтове разтърсиха столицата Хониара за втори ден, съобщава БиБиСи.

Премиерът Скот Морисън каза, че полицейският и армейският персонал ще осигурят стабилност и сигурност на островната страна в Тихия океан.

Насилието започна в сряда, когато протестиращи нахлуха в парламента в опит да свалят премиера.

В четвъртък тълпи се противопоставиха на локдаун и подпалиха правителствени сгради, полицейски участък и частни сгради и бизнеси.

Морисън каза, че е получил молба за помощ от премиера Манасе Согаваре по силата на договор за сигурност, който страната подписа с Австралия през 2017 г.

Съобщава се, че повечето от протестиращите са от съседния остров Малаита, който отдавна се оплаква от небрежност от страна на централното правителство.

В сряда те се опитаха да щурмуват парламента и да свалят премиера.

След безредиците беше въведен 36-часов полицейски час, но бунтовниците се противопоставиха и излязоха на улиците в четвъртък в китайския квартал Хониара.

Малаита категорично се противопостави на преминаването на дипломатическите отношения на премиера Согаваре от Тайван към Китай през 2019 г., което накара бунтовниците да нападат китайски бизнес по време на безредиците.

Посолството на Пекин на свой ред изрази "сериозна загриженост" към правителството на Соломоновите острови.

Премиерът Согаваре увери, че неговото правителство все още контролира положението.

"Днес стоя пред вас, за да ви информирам всички, че страната ни е в безопасност - вашето правителство е на мястото си и продължава да ръководи нашата нация", каза Согаваре, добавяйки, че отговорните "ще се изправят пред цялата тежест на закона".

Той също така осъди протестиращите, като каза, че "замесените в последните вълнения са подведени от безскрупулни хора".

Продължителното междуостровно съперничество между Хониара и Малаита доведе до разполагането на водени от Австралия мироопазващи сили в Соломоновите острови от 2003 до 2017 г.

Това не е първият път, когато Хониара се сблъсква с насилствени вълнения.

Бунтове избухнаха след общите избори през 2006 г., като голяма част от китайския квартал на Хониара бе нападната на фона на спекулации, че фирми, свързани с Пекин, са фалшифицирали вота.