В предложената рамка за глобална сигурност, разкрита миналата седмица, китайското правителство призова за разширено обучение със силите за сигурност от други развиващи се страни, стратегия, която разтревожи Запада, пише "Аксиос".

Защо има значение: Тероризмът и транснационалната престъпност са сложни проблеми, които изискват глобално сътрудничество. Но критиците се притесняват, че задълбочаването на сътрудничеството на Китай в областта на сигурността с други страни може да разшири авторитарния обхват на Пекин в стратегически важни региони.

"Китай иска да се популяризира като нова сила с възможности за глобално проектиране на сила и международни партньорства, особено след като има много наваксване със САЩ, които имат мрежа от съюзи и военни бази по целия свят",коментира Вук Вуксанович, старши изследовател в Белградския център за политика за сигурност в Сърбия.

Китайското правителство заяви в бяла книга, описваща предложената инициатива за глобална сигурност, че иска да "насърчи повече обмен и сътрудничество между военни и полицейски академии на университетско ниво".

В него се казва, че Китай е "готов да предостави на други развиващи се страни 5000 възможности за обучение през следващите пет години, за да обучават професионалисти за справяне с проблемите на глобалната сигурност".

В документа не се уточнява какъв вид обучение ще се предоставя.

Китайският президент Си Дзинпин за първи път предложи инициативата за сигурност миналата година, заявявайки, че страните трябва "да се противопоставят на безразсъдното използване на едностранни санкции и юрисдикция с дълги ръце" - препратка към честите китайски критики към външната политика на САЩ - и "да работят заедно по регионалните спорове и глобални предизвикателства като тероризъм, изменение на климата, киберсигурност и биосигурност."

"Тези обмен ще помогнат на Пекин да изгради мрежа от взаимоотношения и зависимости между специалистите по сигурността по целия свят", каза Вуксанович.

"Много от тези професионалисти, ако трябваше да се обучават с китайските си колеги, биха развили социални отношения с китайски колеги и биха били по-приспособени към китайския начин на мислене по полицейските и военните въпроси, но също така биха могли с времето да станат политически зависими от копирането на китайски процедури и използване на китайски ресурси."

През последните години китайското правителство създаде партньорства за сигурност с няколко държави, включително Соломоновите острови и Сърбия.

Соломоновите острови подписаха споразумение за сигурност с Пекин през 2022 г., което включваше обучение на правоохранителните органи и китайски военен достъп до страната, което тревожи Австралия и САЩ поради стратегическото местоположение на тихоокеанската островна държава.

Китайската специална полиция и елитната антитерористична част на Сърбия и местната полиция проведоха първите си съвместни учения в Европа през 2019 г. Вътрешният министър на Сърбия каза тогава, че планира повече сътрудничество с китайските правоприлагащи органи и че Сърбия "се учи от по-голяма и по-силна държава.

"Въпреки че възприемането на Китай в Сърбия сред елитите и гражданите е положително, има въпросителни относно това дали китайското полицейско присъствие може да помогне за подкопаването на местните институции за върховенство на закона или интензивното сътрудничество с Китай, засмуква страната в съперничеството между САЩ и Китай", коментира Вуксанович.

Китайското правителство по-рано беше критикувано за използването на Интерпол, организация за международно полицейско сътрудничество, за преследване на политически дисиденти в името на репатрирането на престъпници.

През последните месеци, публикуването на доклад, в който се описват незаконните китайски полицейски участъци в цяла Европа, предизвика протест и множество правителства започнаха разследвания на нерегистрираните китайски полицейски центрове на тяхна територия.

Инициативата за глобална сигурност е най-значимият ход на Китай досега за създаване на ред за сигурност, алтернативен на този на водения от САЩ Запад. Все още не е ясно колко сцепление ще получи инициативата в незападните и развиващите се страни, основните целеви региони на Пекин.

Макрон тръгва на обиколка в Африка да бори руското и китайското влияние

Макрон тръгва на обиколка в Африка да бори руското и китайското влияние

Френският лидер ще посети Габон, Ангола, Република Конго и Демократична република Конго