Правителството на Соломоновите острови ще наложи мораториум върху корабите на военноморските сили на Съединените щати, влизащи в пристанищата на страната, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на американското посолство в Канбера.

Соломоновите острови са в напрегнати отношения със САЩ и техните съюзници, след като сключиха пакт за сигурност с Китай през май.

"На 29 август САЩ получиха официално уведомление от правителството на Соломоновите острови относно мораториума върху всички военноморски посещения, очаква се актуализация на протоколните процедури", се пасочва в изявление на посолството.

Говорител на министър-председателя на Соломоновите острови Манасе Согаваре по-рано отрече информацията за мораториум.

Очаква се днес Согаваре да държи реч, за да приветства болничния кораб на американските ВМС "Мърси", който пристигна в Хониара вчера за двуседмична мисия.

Не пуснаха катер на американската брегова охрана на Соломоновите острови

Не пуснаха катер на американската брегова охрана на Соломоновите острови

Не е бил допуснат и британски кораб

"Корабът на военноморските сили на САЩ "Мърси" получи дипломатическо разрешение за акостиране преди прилагането на мораториума. Ще продължим да следим отблизо ситуацията", уточниха от американското посолство.

Миналата седмица катер на бреговата охрана на САЩ не успя да влезе в Соломоновите острови за рутинно посещение в пристанището, тъй като правителството не отговори на искането за зареждане с гориво и провизии.

Плавателният съд "Оливър Хенри" е патрулирал за незаконен риболов в Южния Пасифик за регионална рибарска агенция, когато не е получил достъп за зареждане с гориво в Хониара - столицата на Соломоновите острови.

Соломоновите острови няма да приемат милитаризация на Тихия океан

Соломоновите острови няма да приемат милитаризация на Тихия океан

Въпреки че подробностите за пакта с Китай не бяха оповестени, премиерът Согаваре изключи създаването на военна база