Катер на бреговата охрана на САЩ, който патрулира като част от международна мисия за предотвратяване на незаконния риболов "Островен шериф", наскоро не е получил разрешение за планирано посещение в пристанището на Соломоновите острови. Това се случва на фона на нарастващите опасения за усилващото се китайско влияние в тихоокеанската островна държава, предава Associated Press .

Катерът "Оливър Хенри" участва в операцията "Островен шериф" за наблюдение на риболовните дейности в Тихия океан, която приключи в петък. Той се опита да направи планирано спиране в пристанището Гуадалканал на Соломоновите острови, за зареждане с гориво и провизии, е съобщил лейтенант от бреговата охрана Кристин Кам пред американския вестник Stars and Stripes.

Не е получен отговор от правителството на Соломоновите острови за дипломатическо разрешение за акостиране на кораба, така че "Оливър Хенри" се отклони към Папуа Нова Гвинея, каза Кам.

В изявление на бреговата охрана се казва, че "Оливър Хери" е пристигнал в Порт Морсби, Папуа Нова Гвинея, във вторник "след патрул в части от Коралово море и в района на Соломоновите острови".

Кралският флот на Великобритания не коментира директно съобщенията, че на кораба "Спей", който също участва в операцията "Островен шериф", също е било отказано посещение на пристанището на Соломоновите острови.

По време на операцията "Островен Шериф" САЩ, Австралия, Великобритания и Нова Зеландия предоставиха подкрепа чрез въздушно и наземно наблюдение за тихоокеанските островни нации, участващи в операцията, включително на Соломоновите острови.

Китай настоятелно се опитва да разшири присъствието и влиянието си в Тихия океан, а министър-председателят на Соломоновите острови Манасе Согаваре предизвика тревога сред САЩ и техните съюзници по-рано тази година, след като обяви, че е подписал нов пакт за сигурност с Китай.

Пактът породи опасения за създаване на китайска военноморска база в рамките на 2000 километра от североизточното крайбрежие на Австралия. Китайско военно присъствие на Соломоновите острови би ги поставило не само на прага на Австралия и Нова Зеландия, но и в непосредствена близост до остров Гуам, територията на САЩ, която е домакин на големи военни бази.

Както Соломоновите острови, така и Китай отрекоха техният пакт да доведе до китайска военна опора в южната част на Тихия океан.

Согаваре пропусна възпоменателна служба, отбелязваща годишнината от битката при Гуадалканал, ключова битка през Втората световна война, в която американските и други съюзнически сили изтръгнаха контрола над островите обратно от имперска Япония.

Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман, чийто баща е бил ранен по време на кампанията в Гуадалканал и която присъства на мемориала, каза, че Согаваре е "пропуснал важна възможност", като не присъства.

Американският сенатор Марша Блекбърн се срещна със Согаваре на Соломоновите острови в сряда, но не беше ясно дали тя е повдигнала въпроса за отказаното посещение в пристанището на катера на бреговата охрана.

Републиканският сенатор от Тенеси каза в изявление на уебсайта си, че посещението й на Соломоновите острови, както и на Фиджи и Папуа Нова Гвинея "беше важна стъпка в демонстрирането на ангажимента на Америка към региона и разширяването на нашите стратегически отношения".

И Япония се притесни от пакта за сигурност на Китай със Соломоновите острови

И Япония се притесни от пакта за сигурност на Китай със Соломоновите острови

Токио се опасява, че споразумението ще окаже влияние върху сигурността в региона

Кам от бреговата охрана каза пред Stars and Stripes, че Държавният департамент на САЩ е бил във връзка с правителството на Соломоновите острови след отказа на посещение в пристанището и че те "очакват всички бъдещи разрешения да бъдат предоставени на корабите на САЩ".