Пактът за сигурност на Китай със Соломоновите острови може да окаже влияние върху сигурността в региона и е вероятна тема за дискусии между лидерите на Япония и Нова Зеландия по-късно днес. Това съобщи генералният секретар на японското правителство Хироказу Мацуно, цитиран от "Ройтерс".

Това споразумение вероятно ще окаже влияние върху сигурността на целия регион, така че ние го наблюдаваме със загриженост, отбеляза той на пресконференция.

Вчера премиерът на Соломоновите острови Манасе Согаваре увери, че решението на страната да подпише пакт за сигурност с Китай няма да подкопае мира и хармонията в региона.

Китай обяви подписването на споразумението на редовен брифинг в Пекин.

Соломоновите острови уверяват, че пактът с Китай няма да подкопае мира в региона

Соломоновите острови уверяват, че пактът с Китай няма да подкопае мира в региона

Страната сключила споразумението "с широко отворени очи"

Пактът за сигурност на Китай със Соломоновите остров предизвика опасения сред съюзниците на САЩ Австралия и Нова Зеландия относно влиянието на Китай в Тихия океан, в който те десетилетия държат силно влияние. В споразумението се предвиждат мерки, които биха позволили на Пекин да разположи своя военна база на островите.

Преди дни Австралия обяви, че ще продължи да си сътрудничи със Соломоновите острови по въпросите на сигурността, дори ако тихоокеанската островна държава подпише пакта, въпреки че първоначално призова министър-председателя на Соломоновите острови да не подписва спорния документ.

Китай и Соломоновите острови подписаха пакт за сигурност

Китай и Соломоновите острови подписаха пакт за сигурност

Това съобщи говорителят на китайското външно министерство