Премиерът на Австралия заяви след среща с колегата си от Нова Зеландия, че двете нации са в крачка в политиките си към тихоокеанските острови, където влиянието на Китай нараства, информира Асошиейтед прес.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн стана първият чуждестранен лидер, посетил министър-председателя Антъни Албанезe в Австралия, откакто беше избран на 21 май. И двете ръководни лявоцентристки администрации и Ардърн определиха избора на Лейбъристката партия на Албана след почти десетилетие в опозиция като нулиране в двустранните отношения.

Австралия, Нова Зеландия и Съединените щати изразиха опасения, че нов пакт за сигурност на Пекин със Соломоновите острови може да доведе до създаването на китайска военна база там. И Соломоните, и Китай отрекоха това да се случи.

Попитан дали Австралия иска Нова Зеландия да направи повече, за да се противопостави на възхода на Китай в Тихия океан, Албанезе каза пред репортери в Сидни: "Ние сме в крачка с Тихия океан".

"Очаквам с нетърпение да работя с премиера Ардерн, да работя с нашите демократични съседи", каза Албанезе.

Aлбанезе и неговият външен министър Пени Уонг отлетяха за Токио в рамките на часове след като поеха клетва, за да се срещнат с президента на САЩ Джо Байдън, японския премиер Фумио Кишида и индийския премиер Нарендра Моди, за да обсъдят заплахата за регионалната сигурност, породена от Китай.

Албанезе каза, че Австралия, най-големият донор на чуждестранна помощ в региона, се приема сериозно от съседите си, тъй като администрацията му обеща по-големи действия по отношение на емисиите на парникови газове. Много от ниско разположените тихоокеански острови смятат изменението на климата за най-неотложната и екзистенциална заплаха.

Предишното правителство се ангажира да намали емисиите на Австралия с 26% до 28% под нивата от 2005 г. до 2030 г. Правителството на Албанезе обеща 43% намаление.

Нова Зеландия беше окуражена от по-голямата амбиция на Австралия, заяви Ардърн. Целта на Нова Зеландия до края на десетилетието е 30%.

"Тихоокеанският регион посочи изменението на климата като заплаха номер едно", каза Ардърн. "Знам, че по отношение на Нова Зеландия имаме още много неща за вършене, но приветстваме да се присъединим към това пътуване от Австралия.

Австралия и Китай в задочен спор за Тихоокеанския пакт за сигурност

Австралия и Китай в задочен спор за Тихоокеанския пакт за сигурност

Канбера предупреждава за последствия, Пекин вещае провал на намесата в споразумението