Япония получи одобрение от Международната агенция за атомна енергия за своя план да изпусне в океана обработената радиоактивна вода от разрушената от цунами АЕЦ "Фукушима", съобщава "Ройтерс".

До решението се стигна въпреки яростната съпротива от страна на Пекин и на местното население.

След двугодишен преглед МААЕ заяви, че плановете на Япония са в съответствие с международните стандарти за безопасност и ще окажат "незначително радиологично въздействие върху хората и околната среда".

"Днес е много специална нощ", обяви шефът на МААЕ Рафаел Гроси пред премиера Фумио Кишида, след което му връчи дебела синя папка с окончателния доклад.

Япония не е посочила дата за започване на изпускането на водата, което ще отнеме между 30 и 40 години, тъй като очаква официално одобрение от националния ядрен регулатор за Tokyo Electric Power (Tepco). Последната дума на ядрения регулатор може да стане ясно още тази седмица.

Местните японски риболовни съюзи се противопоставиха на плана на правителството, обявен през 2021 г., заради опасения, че той ще заличи усилията за възстановяване на репутацията им, след като няколко страни забраниха някои японски хранителни продукти след ядрената авария през 2011 г.

Япония чака МААЕ да реши за изпускането на вода от Фукушима в морето

Япония чака МААЕ да реши за изпускането на вода от Фукушима в морето

Експерти от организацията са в страната за оценка на безопасността

През годините някои държави в съседство също са се оплаквали от заплахата за морската среда и общественото здраве, като Китай бе най-отявленият критик на плана.

"Япония ще продължи да предоставя обяснения на японския народ и на международната общност по искрен начин, основан на научни доказателства и с високо ниво на прозрачност", увери Кишида при срещата си с Гроси.

Китайското посолство в Япония обаче подчерта, че докладът на МААЕ не може да бъде "пропуск" за изпускането на вода и призова за спиране на плана.

Япония твърди, че процесът е безопасен, тъй като е обработила водата -достатъчна, за да напълни 500 плувни басейна с олимпийски размери - която беше използвана за охлаждане на горивните пръти на централата във Фукушима след аварията вследствие на земетресението и цунамито през 2011 г.

Водата е филтрирана, за да се отстранят повечето радиоактивни елементи, с изключение на трития - изотоп на водорода, който трудно се отделя от водата. Пречистената вода ще бъде разредена значително под международно одобрените нива на тритий, преди да бъде изпусната в Тихия океан.

Япония започва да изпуска водата от Фукушима най-рано напролет

Япония започва да изпуска водата от Фукушима най-рано напролет

Предвижда се процесът да продължи няколко десетилетия

В презентация, направена пред чуждестранни журналисти в Китай миналия месец, японски служители заявиха, че нивата на тритий в пречистената вода са по-ниски от тези, открити в отпадъчните води, редовно изпускани от ядрени централи по света, включително в Китай.

Те посочиха, че са направили многократни опити да обяснят на Пекин науката зад позицията на Токио, но предложенията им са били пренебрегнати.

Днес Китай заяви, че сравнението на нивата на тритий в пречистената вода и отпадъчните води от Япония е "напълно объркващо понятие, което подвежда общественото мнение".

Гроси ще посети АЕЦ "Фукушима" утре. След визитата си в Япония той ще се отправи към Южна Корея, където хората се запасяват с морска сол и други продукти преди изпускането на водата.

Очаква се той Гроси да посети и Нова Зеландия и островите Кук в опит да намали опасенията във връзка с плана.

ООН призова Япония да отложи източване в океана на води от АЕЦ Фукушима

ООН призова Япония да отложи източване в океана на води от АЕЦ Фукушима

Япония е променила графика без да предостави време или възможност за консултация