Японското правителство даде прогноза кога водата от разрушената атомна електроцентрала "Фукушима" ще бъде изпусната в морето, съобщават "Ройтерс" и "Франс прес".

На днешното заседание на кабинета стана ясно, че това може да се случи някъде "около пролетта или лятото".

Планът е одобрен от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), но правителството ще изчака "изчерпателен доклад" от надзорния орган на ООН преди изпускането на водата, обясни главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно.

Охладителните системи в централата бяха претоварени, когато силно земетресение предизвика цунами през 2011 г., което доведе до най-тежката ядрена авария след Чернобил. Работата по извеждането от експлоатация е в ход и се очаква да отнеме около четири десетилетия.

Япония изпуска пречистената вода от Фукушима в морето през пролетта на 2023 г.

Япония изпуска пречистената вода от Фукушима в морето през пролетта на 2023 г.

Ядреният регулатор на страната одобри плана на оператора на разрушения АЕЦ

АЕЦ-ът произвежда средно по 100 куб. м замърсена вода всеки ден през периода април -ноември миналата година - комбинация от подпочвена, морска и дъждовна вода, която се просмуква в района, както и вода, използвана за охлаждане.

Водата се филтрира, за да се отстранят различни радионуклиди, и се премества в резервоари за съхранение. Вече обаче са събрани над 1,3 милиона куб. м и мястото е на изчерпване.

Очакваме времето за изпускане на водата да бъде някъде през пролетта или лятото тази година, след като съоръженията за освобождаване бъдат завършени и тествани и изчерпателният доклад на МААЕ бъде публикуван, посочи Мацуно.

Правителството като цяло ще положи максимални усилия, за да гарантира безопасността и да вземе превантивни мерки срещу лошите слухове, заяви той.

Япония разреши изпускането на пречистена вода от Фукушима в морето

Япония разреши изпускането на пречистена вода от Фукушима в морето

Решението бе очаквано

Думите му бяха по повод опасенията на съседните страни, както и местните рибарски общности относно плана за освобождаване на водата.

Рибарите в региона се страхуват, че това ще се отрази негативно на репутацията им, след като години наред се опитваха да възстановят доверието в своите продукти чрез стриктни тестове.

Операторът на централата "Тепко" твърди, че пречистената вода отговаря на националните стандарти за нива на радионуклиди, с изключение на един елемент - тритий, който според експерти е вреден за хората само в големи дози.

Предвижда се разреждане на водата, така че нивата на тритий да бъдат намалени и тя да бъде изпускана в морето в продължение на няколко десетилетия чрез подводна тръба с дължина един км.

ООН призова Япония да отложи източване в океана на води от АЕЦ Фукушима

ООН призова Япония да отложи източване в океана на води от АЕЦ Фукушима

Япония е променила графика без да предостави време или възможност за консултация

МААЕ посочва, че изхвърлянето на водата отговаря на международните стандарти и "няма да причини вреда на околната среда".

Съседните страни - Китай и Южна Корея, и организации като "Грийнпийс" обаче разкритикуваха плана.

Бедствието през март 2011 г. в Североизточна Япония доведе до около 18 500 загинали или изчезнали, като повечето от тях загинаха вследствие на цунамито.

Десетки хиляди жители около централата във Фукушима получиха заповед да се евакуират от домовете си или избраха да го направят по собствено желание.