Всеки европеец губи 130 кг храна годишно. Това заяви изпълнителният директор на Българската хранителна банка (БХБ) Цанка Миланова, позовавайки се на последни данни на Евростат, публикувани в Световния ден на храната.

През 2023 г. в ЕС са генерирани 58 200 000 тона хранителни отпадъци. 53% от тях са генерирани от домакинствата, а от индустрията - 47%. Най-малък е делът на хранителните отпадъци в сектора на търговията на дребно и дистрибуцията - 8%.

Последните данни на Евростат за България са за 2022 г. Според тях всеки българин средно губи 93 кг храна годишно, като количеството хранителни отпадъци у нас достига 614 928 тона.

Делът на хранителните отпадъци, генерирани от домакинствата у нас през 2022 г., е 43%, следвани от производството и преработката на храни (24%), ресторанти и услугите за хранене (16%) и търговията на дребно и дистрибуцията (6%).

НСИ: 30.1% от доходите ни харчим за храна и безалкохолни напитки

НСИ: 30.1% от доходите ни харчим за храна и безалкохолни напитки

Доходът средно на лице от домакинство бил 3 620 лв.

Проучване на ЕК, проведено през март 2025 г., показва, че в България най-голям е делът на потребителите, които не се интересуват от разхищението на храна. Според данните от него хората, които често изхвърлят храна, са 47% от потребителите у нас. "Разхищението не е храна само в хранителната индустрия. С почти същата острота проблемът съществува и сред домакинствата и е пряко свързан с начина, по който всеки от нас възприема храната и осъзнава последиците от изхвърлянето ѝ на боклука", заяви Миланова.

Организацията отчита категорична тенденция на нарастване на количествата спасена храна, благодарение на което се осъществява съществена подкрепа на хора, живеещи в затруднение и бедност в цялата страна.

През 2024 г. Българската хранителна банка е спасила от разхищение 431 600 кг храна на стойност 2 298 702 лв. Тези продукти са достигнали до 83 335 лица, обхванати в 280 организации, програми и услуги в цялата страна. Само до края на септември 2025 г. спасената храна е 364 973 кг на стойност 2 625 312 лв. Тези продукти са достигнали до 72 015 души, обхванати в 257 организации, програми и услуги. В сравнение със същия период на миналата година увеличението в теглото на спасената храна е над 51%.

Едва 6% от българите живеят здравословно

Едва 6% от българите живеят здравословно

55% никога не спортуват, 41% имат затруднен достъп до качествена храна

От своя страна Светослав Гаврилов, изпълнителен директор на "Фантастико Груп", заяви, че с Българската хранителна банка имат общи ценности и това е в основата на устойчивото партньорство. "Нашата цел е да напомним на всеки един човек да се замисли за своята отговорност за намаляване на разхищението на ресурси и да покажем, че с малки действия от много хора е възможно да се постигне огромен ефект", добави Гаврилов.

По време на събитието беше показано колко всъщност са 93 кг - общото количество продукти, което всеки българин губи годишно. Бяха представени и седемте златни правила за избягване на разхищаването на храна и беше направена демонстрация как трябва да се разпределят продуктите в хладилника, за да се запази максимално дълго доброто им качество.

Малко количество храна достигна до населението в Газа
Обновена

Малко количество храна достигна до населението в Газа

Израел допусна 100 камиона в сряда, но помощта в тях остана блокирана повече от 24 часа