Правителството на Япония приветства разследването на Международната агенция за атомна енергия относно изпускането на замърсена вода от пострадалата атомна централа във Фукушима. Това заяви главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно, цитиран от "Ройтерс".

Той поясни, че експерти от МААЕ са в страната, за да извършат оценка на безопасността, както и на радиационните ефекти върху хората и морето, които би оказало изхвърлянето на пречистената вода.

Японското правителство ще си сътрудничи напълно с МААЕ, за да гарантира, че усилията на Япония ще бъдат правилно оценени, увери говорителят на правителството.

Япония разреши изпускането на пречистена вода от Фукушима в морето

Япония разреши изпускането на пречистена вода от Фукушима в морето

Решението бе очаквано

Миналата година Япония обяви, че поетапно ще изхвърли над един милион тона замърсена вода след пречистване и разреждане, като се предвижда процедурата да започне около пролетта на 2023 г.

След известието обаче съседните страни - Китай и Южна Корея, както и местните риболовни общности, изразиха възражения срещу изливането на водата, събрала се в комплекса след екологичната катастрофа, заради въздействието й върху околната среда.

Припомняме, на 11 март 2011 г. Япония бе ударена от силно земетресение и цунами, при които загинаха общо около 18 500 души. Природното бедствие доведе и до ядрен срив в атомната електроцентрала във Фукушима и радиация наложи евакуацията на 160 000 жители. Това беше най-тежката ядрена катастрофа от аварията през 1986 г. в Чернобил, Украйна.

Нова авария в АЕЦ "Фукушима"

Нова авария в АЕЦ "Фукушима"

Изтекли са четири тона охладителна течност