Китай и Южна Корея разкритикуваха съобщението на Япония, че ще започне да изпуска радиоактивна вода от АЕЦ "Фукушима" в Тихия океан.

Японският премиер Йошихиде Суга по-рано настоя, че изпускането на замърсената вода е "неизбежно, за да се постигне възстановяването на Фукушима" от ядрената катастрофа през 2011 г.

Япония разреши изпускането на пречистена вода от Фукушима в морето

Япония разреши изпускането на пречистена вода от Фукушима в морето

Решението бе очаквано

Китайското външно министерство нарече решението "изключително безотговорно" и си запази правото за по-нататъшен отговор в бъдеще.

Според Китай планът на Япония ще навреди на общественото здраве и се оплака, че Токио е решил да изхвърли ядрените отпадъчни води "без да се съобразява с вътрешните и чуждестранните съмнения и опозиция".

"Този подход е изключително безотговорен и ще навреди сериозно на международното обществено здраве и безопасност и на жизнените интереси на хората от съседните страни", се изтъква в изявлението на китайското външно министерство.

Пекин настоя, че океанът е "обща собственост на човечеството", а изхвърлянето на ядрените отпадъчни води "не е само вътрешен проблем на Япония".

От своя страна Южна Корея изрази "силно съжаление" и заяви, че "ще изисква специфични мерки от Япония, за да гарантира безопасността на нашия народ и да предотврати увреждане на морската среда".

Япония уточни, че процесът няма да започне още две години и обезвреждането на около 1,25 млн. тона вода се очаква да отнеме десетилетия.