На три имигрантски семейства, които са настанили Едуард Сноудън в Хонконг през 2013 г., са им били отхвърлени молбите за предоставяне на убежище. Това обяви техният адвокат, цитиран от местни медии.

Кандидатстващите за убежище, от Шри Ланка и Филипините, са подслонили Сноудън за две седмици през 2013 г., след като той публикува хиляди класифицирани документи и избяга от САЩ. Те били представени на Сноудън от техния адвокат, който също така представлява Сноудън. Той определи решението за отхвърлянето на искането им за убежище като "неразумно".

Трите семейства включват двойка от Шри Ланка с две деца, мъж от Шри Ланка и майка и дъщеря филипинки. Всички те твърдят, че завръщането в родината им е твърде опасно и че се страхуват от преследване. Тяхната самоличност стана публична през септември, непосредствено преди излизането на "Сноудън", филм на режисьора Оливър Стоун.

Хонконг не е подписал Конвенцията на ООН за бежанците. Въпреки че има около 10 хил. души, търсещи убежище, само 72-ма са били признати за бежанци между 2009 и 2016 г..

Групата, която е помагала на Сноудън да се укрие, също е кандидатствала за убежище в Канада.