Международната правозащитна организация Human Rights Watch (HRW) обвини сирийския режим в престъпления срещу човечеството. Според доклада от 63 страници, публикуван в навечерието на срещата на Арабската лига в Кайро, HRW призова организацията да замрази членството на Сирия.

Правозащитниците посочват, че извършваните от сирийските правителствени сили репресии срещу цивилни в град Хомс, включително изтезания и убийства, представляват престъпления срещу човечеството. Според данните в този град от средата на април до края на август силите за сигурност са убили най-малко 587 цивилни.

Най-малко 104 души са убити след 2 ноември, когато Дамаск прие плана на Арабската лига, целящ прекратяване на насилието и започване на диалог с опозицията.

Предстои утре Арабската лига да проведе извънредно заседание, на което да бъде обсъден неуспешния опит за спиране на кръвопролитията в страната.

В доклада си HWR приканва Арабската лига да поиска от ООН да наложи оръжейно ембарго и санкции срещу членове на режима и да изправи Сирия пред Международния наказателен съд.