Huawei подписа споразумение с руската телекомуникационна компания МТС за разработване на 5G технология в Русия. През следващата година компаниите ще развият мрежи от ново поколение, съобщава БиБиСи, цитирайки компанията.

Сделката е договорена, след като китайският президент Си Дзинпин започна тридневното си посещение в Русия. Някои западни страни, водени от САЩ, са блокирали китайската фирма за опасения, които представляват риск за националната сигурност.

Споразумението позволява "развитието на 5G технологии и пилотното пускане на мрежи от пето поколение през 2019 и 2020 г.", се казва в изявление на МТС.

Русия и Китай застават срещу драматични промени, които светът не е виждал 100 години

Русия и Китай застават срещу драматични промени, които светът не е виждал 100 години

Няма ограничения за развитието на сътрудничеството между Москва и Пекин

Сделката вероятно ще предостави известно облекчение на Huawei, която през последните месеци бе подложена на интензивен международен натиск.

Huawei се превърна в централна част от американско-китайската борба за власт, която започна в търговията и сега се играе в технологичния сектор.

САЩ насърчават съюзниците си да блокират Huawei, най-големият световен производител на телекомуникационно оборудване, от техните 5G мрежи, заявявайки, че китайското правителство може да използва продуктите за наблюдение.

Huawei отхвърля това и твърди, че е независима от правителството.

Въпреки това някои страни, включително Австралия и Нова Зеландия, блокираха Huawei да доставя оборудване за 5G мобилни мрежи.

Huawei е инструмент на китайското правителство, предупреди Помпео

Huawei е инструмент на китайското правителство, предупреди Помпео

Те са дълбоко свързани. Това е нещо, което трудно се разбира от американците

Усилията на Вашингтон да блокират Huawei ескалираха миналия месец, когато администрацията на Тръмп постави компанията в своя "черен списък", което забранява на американските компании да търгуват с фирмата, освен ако нямат лиценз.

Действията на САЩ могат да имат дългосрочни последици. Те ще ударят Huawei, който е и вторият по големина в света производител на смартфони, тъй като получава половината от чиповете, които използва от американските доставчици.

Междувременно американските компании могат да загубят ключов клиент и развитието на 5G може да пострада, тъй като Huawei е наистина важен играч в неговото развитие, коментират анализатори.

Ходът на Вашингтон срещу Huawei се възприема от някои като част от по-широка стратегия за ограничаване на нарастващата мощ на Китай в света.

През последната година Китай и САЩ също водят търговска война, налагайки си мита за милиарди долари на стоки.

Рисков фонд от $1 млрд. правят Русия и Китай

Рисков фонд от $1 млрд. правят Русия и Китай

Инвестиции в иновациите