И Белгия затвори пристанищата си за руски кораби, съобщи телевизия RTBF.

Мярката, която е част от петия пакет санкции на ЕС, ще засегне около шест хиляди руски плавателни съда или кораби, наети от руски наематели, в пристанищата на Антверпен, Зеебрюге и Гент, съобщи белгийският министър на правосъдието и въпросите на Северно море Винсент Ван Кикенборн.

Въпреки това RTBF уточнява, че европейските правила относно санкциите предвиждат изключения за редица кораби, на които ще бъде разрешено да акостират в пристанища на ЕС въз основа на специално разрешение, за което отговаря конкретно пристанище.

Разрешението трябва да вземе предвид спецификата на "кораба, пристанището и товара в момента", обясняват белгийските морски власти. Във всяко пристанище всеки кораб трябва да получи ново разрешително. Разрешението се издава за разтоварване на конкретна стока.

RTBF изброява многобройни изключения, които ще позволят на руските кораби да посещават белгийски пристанища. Те включват закупуването, вноса или транспортирането на газ и петрол до ЕС, както и всички фармацевтични, медицински, селскостопански и хранителни продукти, включително пшеница и торове.

На руските кораби може да бъде разрешено да посещават белгийски пристанища с хуманитарна цел.

Временно се разрешава транспортирането на ядрено гориво и други стоки, необходими за граждански ядрени цели, както и на въглища.

Според белгийските власти повече от дузина руски кораби в момента са на път към пристанищата в Северно море и само три от тях няма да могат да влязат, като се имат предвид всички действащи изключения.