Подобно на нидерландския си колега Марк Рюте, белгийският министър-председател Александер де Кро остро разкритикува участниците във вчерашните протести в Брюксел срещу противоепидемичните мерки. Той описа поведението на част от тях като "чисто престъпление", съобщиха местни медии, цитирани от БТА. 

По неговите думи правото на протест и свободата на изразяване са важни, но е неприемливо заради тях да се стига до насилие, особено срещу полицията. Насилието няма нищо общо с личната свобода, допълва Де Кро.

По данни на белгийската полиция в неделните протести в столицата са участвали поне 35 000 души, а малка група целенасочено е предизвикала безредици. Медиите уточняват, че трима полицаи са били ранени, а задържаните досега са 44 нарушители на обществения ред.

Хиляди на протест в Брюксел срещу COVID ограниченията

Хиляди на протест в Брюксел срещу COVID ограниченията

Напрежението се покачва

Миналата седмица белгийското правителство реши да върне част от старите противоепидемични ограничения заради повишаването на броя на заболелите. Предвижда се до средата на декември всички, за които това е възможно, да работят от дома по 3-4 дни на седмица.

От следващия месец започва поставянето на трета доза ваксина на имунизираните (близо 90 на сто от пълнолетните). Властите изразиха готовност да предложат ваксини за децата над 5-годишна възраст, веднага щом учените дадат одобрение.