Очаква се в близко бъдеще шведското правителство да вземе решение относно прехвърлянето на най-новите оръжейни системи на Украйна.

Това съобщи шведският вестник TT.

Шведският министър на отбраната Пол Йонсон заяви след заседание на Съвета на Европейския съюз, че страната му скоро ще вземе решение по въпроса за предоставяне на Украйна на най-новите оръжия.

Швеция обвини двама братя в шпионаж в полза на Русия

Швеция обвини двама братя в шпионаж в полза на Русия

Единият от тях е работил в най-важните разузнавателни служби в страната

"Възнамеряваме да се завърнем възможно най-скоро с по-нататъшна подкрепа за Украйна - както политическа, така и финансова и военна, която включва прехвърляне на по-модерни оръжейни системи", заяви Йонсон.

Министърът на отбраната обаче отказа да уточни кои оръжия има предвид, позовавайки се на оперативната тайна. Но заяви, че освен оръжията Швеция подкрепя продължаването на програмата за обучение на украинските военни в Обединеното кралство и обмисля възможността Швеция да се присъедини към мисия на ЕС за обучение.

"Решихме, че ще изпратим един или двама щабни офицери в така наречения Център за военно планиране и операции (ЦВПО), който ще управлява тази операция на ЕС", каза той.

Швеция размисли - може и да разположи ядрени оръжия на своя територия

Швеция размисли - може и да разположи ядрени оръжия на своя територия

След като страната стане член на НАТО

Швеция вече е предоставила оръжия на Украйна като част от седем различни пакета за подкрепа. Те включваха бронебойни снаряди, оборудване за разминиране, противотанкови оръжия, картечници, артилерийски боеприпаси и обучение.

По-рано Джонсън обеща, че Швеция ще предостави на Украйна по-модерно въоръжение като илюстрация на новата си отбранителна политика.