Пенсионираният генерал Петр Павел получи минимална преднина пред милиардера и бивш премиер Андрей Бабиш на първия тур на президентските избори в Чехия в събота, осигурявайки си солидна основа за втория тур след две седмици, показват почти окончателните резултати.

Постът не носи изпълнителни правомощия, но има значителни правомощия при назначаването на министър-председатели, шефове на централни банки и номиниране на съдии за конституционния съд. Освен това президентите имат ограничени правомощия в областта на външните работи и са главнокомандващи на армията.

Резултатите от 99,99% от избирателните секции показват, че Павел печели с 35,39% срещу 35,00% за Бабиш.

Чехия избира президент в петък

Чехия избира президент в петък

Не се очаква победител още на първи тур

Както Павел, бивш началник на генералния щаб и председател на военния комитет на НАТО, така и борбеният опозиционен лидер Бабиш, който беше министър-председател в периода 2017-2021 г., вероятно ще бъдат по-прозападно настроени от оттеглилия се от поста си Милош Земан, който насърчаваше по-тесни връзки с Китай, а до инвазията в Украйна миналата година - с Русия.

61-годишният Павел е силно прозападно настроен и подкрепя по-нататъшната военна помощ за Украйна, както и приемането на еврото.

Бабиш, който е изградил химическа, селскостопанска и медийна империя, понастоящем регистрирана в доверителни фондове, би бил по-малка промяна, тъй като споделя топлите отношения на Земан с унгарския президент Виктор Орбан, който е в противоречие с партньорите от Европейския съюз по отношение на върховенството на закона.

68-годишният Бабиш в миналото се изказа против повече чешка военна помощ за Украйна, а в събота заяви, че ще се опита да организира мирна среща на върха. Настоящото дясноцентристко правителство, което определя тези политики, е сред най-твърдите поддръжници на Киев на Запад.

Павел се прицели в Бабиш, като го нарече популист и заплаха.

"Опасността е, че ще започнем да се плъзгаме не само към популизъм, но и ще се отклоним от курса, който следвахме през последните 30 години - ясно продемократичен, прозападен, проевропейски", каза той, след като станаха известни частичните резултати.

Оправдаха бивш премиер на Чехия, обвинен в измама със субсидии

Оправдаха бивш премиер на Чехия, обвинен в измама със субсидии

Андрей Бабиш заяви, че процесът срещу него е скалъпен

Социолозите дават на Павел предимство пред Бабиш на втория тур, тъй като той вероятно ще привлече повече от хората, гласували за останалите шестима кандидати, които загубиха на първия тур.

На трето място се класира професорът по икономика Данусе Нерудова с 13,9%. Тя призна поражението си и поздрави Павел, като заяви, че ще се срещне с него, за да му предложи подкрепа.

"Тук все още има едно голямо зло и то се казва Андрей Бабиш", каза тя пред поддръжници и репортери.

Павел беше подкрепен от дясноцентристкия кабинет, докато Бабиш, чиято партия АНО е най-голямата в парламента, определи вота като израз на недоволство от реакцията на правителството срещу високата инфлация и цените на енергията.

Подкрепян от Земан, Бабиш обеща да окаже натиск върху кабинета да предостави повече помощи на домакинствата.

"Павел ще изпълнява само волята на правителството", заяви Бабиш след гласуването. "Това асоциално правителство иска да повиши данъците ни."

За някои гласоподаватели беше разочароващо, че победителите на първия тур са били членове на комунистическата партия преди края на нейното управление през 1989 г.

Бабиш е работил във външната търговия и е бил регистриран като информатор на тайната полиция от комунистическата епоха, което той отрича. Павел започва военната си кариера през 80-те години на миналия век и преминава през обучение във военното разузнаване.

Чехия: Кандидати за президент са пробвали марихуана

Чехия: Кандидати за президент са пробвали марихуана

Призив за легализация на дрогата

В събота Бабиш нападна Павел заради обучението, като заяви, че единственият разузнавач от комунистическата епоха, който е на власт в Европа, е руският президент Владимир Путин.

Докато беше министър-председател, Бабиш беше уличен в конфликт на интереси от Европейската комисия заради субсидиите, изплатени на неговата бизнес империя "Агроферт", която е в доверително управление. Тази седмица той беше оправдан по дело за измама със субсидии на ЕС.