В Северна Румъния в окръг Бистрица-Насауд на около 100 километра южно от границата с Украйна гражданин е съобщил, че е открил "летателно средство с неизвестен произход", информира Евронюз. От румънската прокуратура заявиха, че са започнали наказателно разследване.

"Засега произходът на летателния апарат не е установен и собственикът му не е идентифициран", заявиха прокурори в окръг Клуж.

"В ход е разследване за установяване на обстоятелствата, при които е летял самолетът, и за идентифициране на това, кой го е управлявал. От полицията в окръг Бистрица-Насауд са заявили пред Асошиейтед прес, че самолетът от тип "дрон" е бил открит от млад мъж в поле близо до къщата му.

Находката идва дни след като безпилотен самолет съветско производство прекоси Румъния и Унгария, преди да влезе в Хърватия и се разби късно в четвъртък вечерта в Загреб.

Военният дрон, който се разби в хърватската столица, е съдържал около 40 кг експлозиви, каза министърът на отбраната на страната. Дронът падна в зелена площ, на 50 метра от голямо университетско общежитие. При инцидента са нанесени щети на около 40 автомобила на близък паркинг, но няма данни за пострадали хора.

Хърватският министър на отбраната Марио Баножич каза в неделя, че дронът е съдържал "части от самолетна бомба".

"Бяха открити следи от експлозиви, както и други следи, които показват, че това не е разузнавателен самолет", каза той.

Баножич каза, че дронът може да е бил управляван или от украински сили, или от руски военни.

Хърватски официални лица разкритикуваха НАТО, че е реагирало бавно на навлизането на военен дрон, който е прелетял над няколко държави-членки на Алианса в продължение на поне един час.

"Не можем да толерираме тази ситуация - това не трябва да се случва", каза премиерът Андрей Пленкович, посещавайки мястото на катастрофата в събота.

НАТО заяви, че интегрираната противовъздушна и противоракетна отбрана на Алианса е проследила обекта.

15 украински хеликоптера кацат в Румъния за ремонтни дейности

15 украински хеликоптера кацат в Румъния за ремонтни дейности

Хеликоптерите са използвани за граждански, а не за военни мисии