По части от потъналия на 26 март южнокорейски кораб „Чеонан" са намерени следи от взривно вещество.
Това съобщава Итар-Тасс, позовавайки се на агенция Yonhap.

Намереното по извадената от дъното на Жълто море част от корпуса на военния кораб се съчетава с откритите по-рано следи от алуминий, което свидетелства за това, че е имало торпедна атака.

Именно такива материални се използват за създаването на торпедо.

Алуминият е ключов елемент в процеса за създаване на торпедо. Откритите от военните следователи частици от алуминий обаче не са от самия корпус на потъналия кораб.

В момента предстои да се направи анализ на всички намерени частици, за да се установи дали става въпрос за едно торпедо или не.

Изводите на разследващия инцидента екип възраждат първата теза за причината за инцидента - торпедна атака. Това гласяха първите съобщения, в последствие обаче тази тези мина на заден план, макар и да не е отречена от военните.

По думите на официални представители на Южна Корея това връща разследването в начална фаза и насочва подозренията към Северна Корея, въпреки категоричното опровержение от страна на Пхенян.

Припомняме, в своя реч пред военния команден състав президентът на Южна Корея Ли Мюн Бак каза, че още веднага ситуацията му е подсказала, че това е сериозен международен проблем, в който са въвлечени двете Кореи". Той обеща ясен и решителен отговор на трагичния инцидент.

Припомняме, на 26 март в Жълто море потъна 1500-тонния кораб „Чеонан". При инцидента загинаха 41 южнокорейски моряци - близо половината от екипажа на военния кораб. На 17 април официално Пхенян обяви, че няма причастност към инцидента.

В комисията, която разследва инцидента са включени както военни, така и граждански лица. Поканени бяха и чужди следователи, между които и американски и руски военни експерти.

Другите две версии, по които работи разследването бяха нещастен случай на борда, сблъсък със стара морска мина и торпедна атака от страна на КНДР.