Главният изпълнителен директор на най-голямата руска петролна компания "Роснефт" Игор Сечин подкрепи кандидатурата на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер за пост в борда на директорите на компанията по време на събрание на акционерите, съобщават руските медии.

"Назначаването на Шрьодер в борда на директорите като независим член очевидно ще улесни международното развитие на компанията, разширяването на присъствието ѝ в Европа и установяването на ефикасни връзки със западните партньори", изтъкна Игор Сечин.

Меркел се нахвърли на Шрьодер за влизането му в "Роснефт"

Меркел се нахвърли на Шрьодер за влизането му в "Роснефт"

"Това, което върши г-н Шрьодер, не е нормално"

"Роснефт" се очакваше да обяви по-късно днес, че Шрьодер ще заеме поста в борда на директорите. В руските медии се загатваше, че Шрьодер може дори да бъде определен за председател на борда.

"Роснефт" са санкционирани от Европейския съюз от три години насам като част от ответните мерки след анексирането на Крим от Русия.

Шрьодер, който беше канцлер на Германия от 1998 до 2005 г., заяви през миналия месец, че присъединяването към "Роснефт" щяло да бъде личен въпрос.

Шрьодер също така заема водещи позиции в компанията, която управлява газопровода "Северен поток", който транспортира руски природен газ до Германия по дъното на Балтийско море. Мажоритарният дял от собствеността на газопровода се контролира от руския газов монополист "Газпром".

Крим никога няма да бъде изваден от състава на Русия, убеден Герхард Шрьодер

Крим никога няма да бъде изваден от състава на Русия, убеден Герхард Шрьодер

Предупреди за "опасността от отчуждаване на Русия и Германия"