ВВС на Индонезия разположи четири изтребителя в Южнокитайско море заради Пекин, след като Джакарта протестира срещу китайско нарушение на изключителната си икономическа зона, съобщава "Ройтерс".

Китайски кораб на бреговата охрана, придружаващ китайски риболовни лодки влиза във води край бреговете на северните острови Натуна в Индонезия, което подтикна Джакарта да привика посланика на Пекин.

Фахар Адрианто, говорител на военновъздушните сили, заяви, че четири самолета F-16 са извършвали полети над островите, макар че той също отхвърля опасения от всяка конфронтация с Пекин. "Правят стандартни патрули, за да защитят нашата суверенна зона. Просто така се случи, че те патрулират до Натуна. Нямаме заповед да започваме война с Китай."

Южнокитайското море е глобален търговски път с богати риболовни площи и запаси от изкопаеми горива, като Китай твърди, че по-голямата част от него исторически му принадлежи.

Но страните от Югоизточна Азия, подкрепени от САЩ и част от останалия свят, твърдят, че подобни твърдения нямат правно основание. В понеделник Индонезия заяви, че мобилизира рибари в северния регион Натуна и са разположени няколко военноморски кораба.

Говорителят на китайското външно министерство Ген Шуан заяви, че Пекин е "отворил дипломатически канали" с Индонезия след последния инцидент и заяви, че "двете страни са отговорни за поддържането на регионалния мир и стабилност".

Според данни за морския трафик и уебсайт за проследяване на кораби, най-малко два китайски кораба са били във водите на ръба на изключителната икономическа зона на Индонезия във вторник, приблизително на 200 км от индонезийските острови Риау.

Корабът на бреговата охрана на Китай е един от няколко китайски кораба, участвал в месечно противопоставяне с виетнамски кораби миналата година близо до офшорния нефтен блок в спорните води, които попадат в изключителната икономическа зона на Ханой.

Лухут Панджайтан, координиращ министър в кабинета на Индонезия, който контролира ресурсите и инвестициите, коментира пред репортери, че суверенитетът на Индонезия е неоспорим, въпреки икономическото значение на Китай за неговата страна. "Никога не бих продал нашия суверенитет за инвестиции. Не съм глупав."