Терористичната мрежа Ал-Кайда и свързаните с нея екстремистки групировки продължават да са най-голямата заплаха за сигурността въпреки ликвидирането на Осама бин Ладен. Това мнение изрази генералният секретар на Интерпол Роналд Ноубъл, цитиран от Ройтерс.

По думите му общественият транспорт, и най-вече въздушният, са изложени на най-голям риск. Представителят на Интерпол поясни, че терористите използват фалшиви паспорти, за да пътуват, и това е причина за особена загриженост. По думите на Ноубъл службите за сигурност са проверили общо 490 милиона паспорта през 2010 г. и са установили, че 40 000 са били обявени за откраднати или липсващи. В базата данни на Интерпол има обявени 16 000 изчезнали паспорта и други 12 000 милиона документи за самоличност.

Дори преди Осама бин Ладен да бъде задържан и убит, най-голямата заплаха идваше не само от Ал-Кайда, а от структурите, свързани с тях по целия свят, обясни Ноубъл.

Смятам, че това остава и най-голямата заплаха сега, както и беше преди ликвидирането на бин Ладен, посочи той. Знаем, че ако терористите се придвижват от страна в страна, без да бъдат засечени, това е риск за всички държави по света, каза още той.

Ноубъл изтъкна, че проблем се създава от факта, че много държави все още не правят сравнение между паспортите на пътниците на самолетните компании с централизирана база данни за изгубени лични документи.