Ирак поиска мисията за подпомагане на ООН, създадена след водената от САЩ инвазия в страната през 2003 г., да приключи работата си до края на 2025 г., заявявайки, че вече не е необходима, тъй като Ирак е постигнал значителен напредък към стабилност, предава "Ройтерс".

Мисията със седалище в силно укрепената Зелена зона на Багдад, беше създадена с широк мандат да помага за развитието на иракските институции, да подкрепя политическия диалог и изборите и да насърчава правата на човека.

Премиерът Мохамед Шиа ал-Судани каза, че Ирак иска да задълбочи сътрудничеството с други организации на ООН, но вече няма нужда от политическа работа на мисията на ООН за подпомагане, известна като UNAMI.

"Ирак успя да предприеме важни стъпки в много области, особено в тези, които попадат под мандата на UNAMI", каза Судани в писмо до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

От 2023 г. насам правителството на Ирак предприе действия за прекратяване на няколко международни мисии, включително водената от САЩ коалиция, създадена през 2014 г. за борба с "Ислямска държава", и мисията на ООН, създадена, за да помогне за насърчаване на отговорността за престъпленията на джихадистката група.

Иракски официални лица казват, че страната е изминала дълъг път след водената от САЩ инвазия и опита на "Ислямска държава" да установи халифат и че вече не се нуждае от толкова много международна помощ.

Някои критици се тревожат за стабилността на младата демокрация, като се имат предвид повтарящи се конфликти и присъствието на много тежко въоръжени военно-политически групировки, които в миналото често са се сражавали по улиците.

Някои дипломати и служители на ООН също се тревожат за правата на човека и отговорността в страна, която често се нарежда сред най-корумпираните в света и където според активисти свободата на изразяване е била ограничена през последните години.

Правителството на Ирак твърди, че работи за борба с корупцията и отрича, че има по-малко място за свободно изразяване.

Правителството на Сомалия също поиска прекратяването на политическа мисия на ООН тази седмица. В писмо до Съвета за сигурност външният министър на страната призова за напускането на Мисията за подпомагане на нациите в Сомалия (UNSOM), която съветва правителството относно изграждането на мира, реформите в сигурността и демокрацията повече от десетилетие. Правителството на Сомалия не посочи конкретна причина за решението.

Турция ликвидира 17 бойци на ПКК

Турция ликвидира 17 бойци на ПКК

Те са неутрализирани при удари в Сирия и Ирак