Съд в иракската столица Багдад осъди руски гражданин на смърт чрез обесване заради членството му в терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), съобщава "Асошиейтед прес".

Мъжът е бил арестуван, след като иракските сили изтласкаха терористите от западната половина на град Мосул, се уточнява в изявление на съда. Битката за западната част на Мосул беше втората фаза на операцията за отвоюването на втория по големина иракски град от ДАЕШ, която започна през октомври миналата година и приключи през юли.

Руснакът е бил съден по иракския закон за борба с тероризма и е признал, че е извършвал "терористични операции" срещу иракските сили за сигурност от 2015 г. насам.

По-рано тази седмица иракските сили обявиха, че държат повече от 1300 чуждестранни жени и деца от 14 страни в бежански лагер в северната част на Ирак. Граждани на 14 държави се предадоха на кюрдските сили в края на август, след като иракската офанзива прогони терористичната групировка от северния град Тал Афар, близо до Мосул.

На жените и децата няма да им бъдат повдигани криминални обвинения и вероятно ще бъдат депортирани в родните си страни.

През 2016 г. иракският премиер Хайдер ал Абади се опита да ускори смъртните присъди, докато неговото правителство беше изправено пред нарастващи антиправителствени протести, настояващи за реформи.

ООН обаче предупреди, че това ще доведе до "груби, необратими съдебни грешки... предвид слабостите на иракската съдебна система".