Външното министерство на Ирак е привикало посланика на Турция в страната, за да протестира срещу предполагаемо нарушаване на въздушното пространство на страната от турски бойни самолети и извършване на въздушни удари на няколко места в Северен Ирак.

Ударите, които се предполага, че са били срещу позиции на кюрдите, са довели до "загуба на живот и имущество", се посочва в официалното изявление на министерството.

Турция все още не е коментирала обвиненията, отправени от иракските власти. Според по-ранни информации турските военновъздушни сили са убили 8 членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) при въздушния удар.

По-рано медиите съобщиха, че турските сили са извършили въздушни удари срещу позиции на ПКК в Иракски Кюрдистан. Турция разглежда ПКК като терористична организация.

ПКК води въоръжен бунт срещу турската държава от 1980-те години насам, когато групировката за първи път настоя за автономия за населените с кюрди югоизточни райони на страната. Двете страни постигнаха примирие през 2013 г., за да се борят със заплахата от ДАЕШ ("Ислямска държава"), но то беше прекратено през 2015 г., когато ПКК обвини Анкара в бомбардиране на нейни позиции в Ирак.