Иракските сили са започнали операция за прочистването на пустинята, граничеща със Сирия от терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава"), което е последната военна кампания за окончателното прогонване на терористичната групировка от Ирак. Това обявиха иракските военни, цитирани от "Ройтерс".

Войници от иракската армия и шиитските Сили за народна мобилизация участват в кампанията срещу терористите, укриващи се в обширна ивица гранична територия, уточниха от иракската армия.

"Целта на операцията е да се предотврати остатъчните групи на ДАЕШ да се укрепят в пустините райони и използването им като база за бъдещи нападения", уточнява полковник Салах Карим.

"Ислямска държава" е ликвидирана военно в Ирак

"Ислямска държава" е ликвидирана военно в Ирак

Това обяви иракският премиер Хайдер ал Абади

Премиерът на Ирак Хайдер ал Абади обяви във вторник, че ДАЕШ са били победени от военна гледна точка, но ще обяви окончателна победа над терористите, чак когато те бъдат прогонени и от пустинята.

Иракските сили отвоюваха граничния град Рава в петък, последният останал град под контрола на ДАЕШ, което е сигнал за рухването на "халифата" на терористичната групировка, провъзгласен през 2014 г., след като ДАЕШ завладяха по-голямата част от територията на Северен и Западен Ирак.

Иран обяви краят на "Ислямска държава"

Иран обяви краят на "Ислямска държава"

Повече от хиляда членове на Революционната гвардия на Иран, включително старши командири, са загинали в Сирия и Ирак