Правителството на Ирак ще става все повече неуверено в действията си, а иракските сили за сигурност не са достатъчно боеспособни, за да действат без външна помощ.

Това се заключава в доклад,който включва оценките на всички разузнавателни служби на САЩ, съобщава RFI.

Американското разузнаване признава, че е налице доловим, но непостоянен напредък в сигурността, което позволява на Белия дом да каже, че изпращането на подкрепления е дало положителни резултати.

В доклада, чиито подзаглавие е  „Има прогрес, но политическото помирение закъснява", се посочва, че без подкрепата на американските военни, иракските сили не са способни да се противопоставят на бунтовниците.

По-обезпокояващото обаче е, че разузнаването предрича влошаване в работата на правителството заради религиозните разногласия, които Нури ал Малики не успява да овладее.

В понеделник сенаторът Карл Левин поиска смяната му, последва го и Хилари Клинтън.

Във вторник президентът Буш се разграничи от Малики, макар че 24 часа по-късно отново заяви, че го подкрепя.

В четвъртък бе публикуван доклада на американското разузнаване, а малко преди това  влиятелният сенатор републиканец Джон Уорнър поиска от Буш да обяви от 15 септември символично изтегляне на 5 000 войници, с което да се покаже на иракското правителство, че търпението на САЩ не е безкрайно.