Властите на иракския кюрдски автономен регион се обърнаха към руския външен министър Сергей Лавров с искане да се гарантира безопасността на кюрдите в Сирия, съобщава кюрдската информационна агенция Rudaw, позовавайки се на изявление на администрацията на ръководителя на Демократическата партия на Кюрдистан и бившия президент на автономията Масуд Барзани.

В Туитър, Барзани коментира, "ние сме много загрижени за последните събития в Западен Кюрдистан. Ние контактуваме с няколко канала и ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че хората на Роджава няма да бъдат подложени на повече бедствия."

"Лидерът на партията изрази загриженост пред руския външен министър за бъдещето на сирийските кюрди и поиска Русия да играе роля в предотвратяването на страданията на този народ в Сирия", се казва в изявлението.

Вчера Лавров се срещна с премиера на Кюрдистан Масрур Барзани, в резултат на което страните се договориха да продължат по-нататъшните контакти.

Масуд Барзани е син на кюрдския национален герой Мустафа Барзани и баща на премиера Масрур Барзани и президента Нечирван Барзани.

Турция бомбардира кюрдски позиции в Сирия

Турция бомбардира кюрдски позиции в Сирия

Часове след отказа на САЩ да се присъединят към Турция...