Кюрдите гласуват в парламентарни избори в полуавтономния си регион в Северен Ирак, като двете доминиращи партии се очаква да разширят споделянето на властта въпреки нарастващото недоволство, съобщава "Ройтерс".

Вотът се провежда една година, след като регионът с шест милиона население направи неуспешен опит да се откъсна от останалата част от Ирак в кампания, ръководена от Масуд Барзани, лидер на Демократическата партия на Кюрдистан - ДПК.

Барзани продължава да е подкрепян от Патриотичния съюз на Кюрдистан - ПСК и ДПК.

Върховният съд на Ирак обяви за противоконституционен референдума в Иракски Кюрдистан

Върховният съд на Ирак обяви за противоконституционен референдума в Иракски Кюрдистан

Нов етап от кризата

Слабата опозиция не е в състояние да оспори съюза на двете партии, тъй като те доминират кюрдската политика в продължение на десетилетия.

"Не знам за кого ще гласувам, но семейството ни винаги е подкрепяло ДПК. Синът ми ще избере кандидат за мен", коментира 65-годишната Халима Ахмед в Ербил, седалището на Кюрдското регионално правителство.

Неуспешният опит за независимост, стагнацията в политиката, неплатените заплати в публичния сектор и корупцията подкопават вярата на населението в политиците и избирателната активност се свива в сравнение с последните избори.

Водещите партии коментират, че не очакват повече от около 40% от 3,85 милиона регистрирани гласоподаватели да отидат в избирателните секции.

На изборите днес се гласува за 111 места, сред които 11 са запазени за етнически малцинства.